Pączki cytrynowe: przepis na wariację na temat tradycyjnego deseru na tłusty czwartek
Pączki cytrynowe - słodkie i miękkie pączki to oryginalna przekąska na karnawałową imprezę. Głównym składnikiem pączków cytrynowych obok mąki i jajek jest serek mascarpone. To właśnie mascarpone nadaje pączkom charakterystyczną miękkość i delikatność. Natomiast cytryna wnosi orzeźwienie. Przygotowanie cytrynowych pączków z mascarpone nie zabiera dużo czasu i poradzi sobie z nim każdy. Zaskocz swoich gości
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy pączki z różnych zakątków świata:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Oliebollen - pączki holenderskie
Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym i sosem zabajone
Pączki tureckie: przepis na tłusty czwartek i nie tylko
Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe
Zobacz wideo z przepisem krok po kroku, jak zrobić pyszne pączki:
SKŁADNIKI
- 240 g mąki pszennej
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- starta skórki z połowy cytryny
- trzy jaja
- 250 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki spirytusu albo wódki
- cukier puder do posypania
- olej/smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja ubijamy z cukrem, dodajem serek i alkohol, dokładnie mieszamy mikserem.
- Na mniejszych obrotach dodajemy stopniowo mąkę, sól, proszk do pieczenia i skórkę z cytryny.
- Kiedy ciasto będzie miało gładką konsystencję, przekładamy je do szprycy lub plastikowego woreczka z dużym otworem. Wyciskamy niewielkie porcje ciasta do garnka z rozgrzanym tłuszczem.
- Smażymy pączki aż się zazłocą (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby skórka się nie spiekła).
- Upieczone pączki suszymy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.