Pączki cytrynowe: przepis na wariację na temat tradycyjnego deseru na tłusty czwartek

Pączki cytrynowe - przepis na wariację na temat tradycyjnego deseru na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock Pączki cytrynowe zaskoczą i zachwycą gości! 
średni
50 min
4

Pączki cytrynowe - słodkie i miękkie pączki to oryginalna przekąska na karnawałową imprezę. Głównym składnikiem pączków cytrynowych obok mąki i jajek jest serek mascarpone. To właśnie mascarpone nadaje pączkom charakterystyczną miękkość i delikatność. Natomiast cytryna wnosi orzeźwienie. Przygotowanie cytrynowych pączków z mascarpone nie zabiera dużo czasu i poradzi sobie z nim każdy. Zaskocz swoich gości

SKŁADNIKI

  • 240 g mąki pszennej
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g cukru pudru
  • starta skórki z połowy cytryny
  • trzy jaja
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki spirytusu albo wódki
  • cukier puder do posypania
  • olej/smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jaja ubijamy z cukrem, dodajem serek i alkohol, dokładnie mieszamy mikserem.
  • Na mniejszych obrotach dodajemy stopniowo mąkę, sól, proszk do pieczenia i skórkę z cytryny.
  • Kiedy ciasto będzie miało gładką konsystencję, przekładamy je do szprycy lub plastikowego woreczka z dużym otworem. Wyciskamy niewielkie porcje ciasta do garnka z rozgrzanym tłuszczem.
  • Smażymy pączki aż się zazłocą (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby skórka się nie spiekła).
  • Upieczone pączki suszymy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
ikr