Pączki cytrynowe: przepis na wariację na temat tradycyjnego deseru na tłusty czwartek

2021-02-08
Izabela Kraj
Pączki cytrynowe - przepis na wariację na temat tradycyjnego deseru na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock Pączki cytrynowe zaskoczą i zachwycą gości! 
średni
50 min
4

Pączki cytrynowe - słodkie i miękkie pączki to oryginalna przekąska na karnawałową imprezę. Głównym składnikiem pączków cytrynowych obok mąki i jajek jest serek mascarpone. To właśnie mascarpone nadaje pączkom charakterystyczną miękkość i delikatność. Natomiast cytryna wnosi orzeźwienie. Przygotowanie cytrynowych pączków z mascarpone nie zabiera dużo czasu i poradzi sobie z nim każdy. Zaskocz swoich gości

Składniki

240 g mąki pszennej

dwie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

40 g cukru pudru

starta skórki z połowy cytryny

trzy jaja

250 g serka mascarpone

1,5 łyżki spirytusu albo wódki

cukier puder do posypania

olej/smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jaja ubijamy z cukrem, dodajem serek i alkohol, dokładnie mieszamy mikserem.

Na mniejszych obrotach dodajemy stopniowo mąkę, sól, proszk do pieczenia i skórkę z cytryny.

Kiedy ciasto będzie miało gładką konsystencję, przekładamy je do szprycy lub plastikowego woreczka z dużym otworem. Wyciskamy niewielkie porcje ciasta do garnka z rozgrzanym tłuszczem.

Smażymy pączki aż się zazłocą (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby skórka się nie spiekła).

Upieczone pączki suszymy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.