Otwarte jagodzianki Tomka Strzelczyka robią furorę. Są pyszne, efektowne i łatwe
Dieta wegetariańska
Właśnie rozpoczyna się sezon na jagody, a w internecie co chwilę pojawiają się nowe przepisy na różne przysmaki z tymi owocami leśnymi. Najpopularniejsze są oczywiście jagodzianki, czyli drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką. W tym roku warto sprawdzić przepis Tomasza Strzelczyka, który robi te pyszne drożdżówki w bardzo ciekawy sposób. Otwarte jagodzianki to kulinarny hit tego sezonu.
Z czego Tomasz Strzelczyk robi otwarte jagodzianki?
Do przygotowania otwartych jagodzianek według przepisu autora kanału „Oddasz fartucha” wykorzystuje się proste składniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w wielu sklepach spożywczych, a pyszne świeże jagody można kupić na bazarach lub zebrać samodzielnie w lesie.
Lista składników jest podzielona na kilka części, co znacznie ułatwia przygotowanie ciasta, nadzienia z twarogu i jagód oraz kruszonki. Co więc jest niezbędne, aby upiec pyszne otwarte jagodzianki Tomka Strzelczyka?
- składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, mleko, cukier, drożdże, masło, żółtka, cukier wanilinowy
- składniki do nadzienia – twaróg, żółtka, jagody, masło, cukier, cukier puder, mąka ziemniaczana
- składniki do kruszonki – mąka pszenna, cukier trzcinowy, masło
Jak Tomek Strzelczyk robi otwarte jagodzianki?
Przepis Tomasza Strzelczyka na rozpływające się w ustach otwarte jagodzianki jest prosty. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a domowe drożdżówki po brzegi wypełnione jagodami udadzą się na medal. Zauroczą wyglądem i oczarują wyśmienitym smakiem.
Warto pamiętać, że otwarte jagodzianki Tomka Strzelczyka robi się na bazie ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy podgrzać, a masło roztopić. Po wyrobieniu ciasta trzeba odstawić je do wyrośnięcia na godzinę, a po uformowaniu bułeczek na 30 minut. Dzięki temu będą pyszne i obłędnie puszyste.
Jak zrobić otwarte jagodzianki według sprawdzonego przepisu Tomasza Strzelczyka z „Oddasz fartucha”? Przepis jest łatwy, ale na przygotowanie domowych otwartych jagodzianek warto mieć więcej czasu.
- 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie nadzienia z twarogu
- 3. krok – przygotowanie kruszonki
- 4. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – przygotowanie jagód z cukrem
- 6. krok – nałożenie twarogu i jagód na ciasto drożdżowe
- 7. krok – upieczenie otwartych jagodzianek w piekarniku
Jak podawać otwarte jagodzianki?
Obłędnie puszyste i nadziane jagodami drożdżówki prezentują się wyjątkowo apetycznie i smakują wybornie. Zamiast kupować gotowe bułeczki w cukierni i zastanawiać się, ile nadzienia jest w środku, lepiej upiec je samodzielnie. Tomek Strzelczyk ma świetny przepis na otwarte bułeczki z jagodami, które z łatwością można zrobić w domu. Nawet osoby, które nigdy nie robiły tego jagodowego przysmaku w domu, przygotują je bez trudu, nerwów i przykrości.
Otwarte jagodzianki Tomka Strzelczyka to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę między posiłkami. Bułeczki z jagodami zastąpią gotowe słodkie wypieki i drożdżówki ze sklepu. Idealnie komponują się z kawą, herbatą i mlekiem. Domowe otwarte jagodzianki można zabrać ze sobą na wynos i zapakować dzieciom do śniadaniówki.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 70 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 10 g cukru waniliowego
Nadzienie:- 500 g jagód
- 300 g twarogu
- 60 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
Kruszonka:- 150 g mąki pszennej
- 70 g cukru trzcinowego
- 70 g masła
dodatkowo:- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miski. Wsypać 1 łyżkę cukru i wlać ciepłe mleko. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Wsypać 6 łyżek mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Do zaczynu wsypać pozostałą mąkę i cukier wanilinowy. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
- Dodać roztopione masło i żółtka. Wyrabiać, aż składniki się połączą i powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
- Twaróg zmiksować z żółtkami, masłem i cukrem pudrem.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z posiekanym masłem i cukrem.
- Z wyrośniętego ciasta formować kulki wielkości małej pomarańczy i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
- Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
- W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia za pomocą szklanki lub małej miseczki wysmarowanej od zewnątrz olejem. Wkładać do nich porcje twarogu i jagód.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.