Otwarte jagodzianki Tomka Strzelczyka robią furorę. Są pyszne, efektowne i łatwe

otwarte jagodzianki Tomka Strzeczyka
Autor: Shutterstock Tomek Strzelczyk ma patent na jagodzianki. Jego przepis bije inne na głowę.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Właśnie rozpoczyna się sezon na jagody, a w internecie co chwilę pojawiają się nowe przepisy na różne przysmaki z tymi owocami leśnymi. Najpopularniejsze są oczywiście jagodzianki, czyli drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką. W tym roku warto sprawdzić przepis Tomasza Strzelczyka, który robi te pyszne drożdżówki w bardzo ciekawy sposób. Otwarte jagodzianki to kulinarny hit tego sezonu.

Z czego Tomasz Strzelczyk robi otwarte jagodzianki?

Do przygotowania otwartych jagodzianek według przepisu autora kanału „Oddasz fartucha” wykorzystuje się proste składniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w wielu sklepach spożywczych, a pyszne świeże jagody można kupić na bazarach lub zebrać samodzielnie w lesie.

Lista składników jest podzielona na kilka części, co znacznie ułatwia przygotowanie ciasta, nadzienia z twarogu i jagód oraz kruszonki. Co więc jest niezbędne, aby upiec pyszne otwarte jagodzianki Tomka Strzelczyka?

  • składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, mleko, cukier, drożdże, masło, żółtka, cukier wanilinowy
  • składniki do nadzienia – twaróg, żółtka, jagody, masło, cukier, cukier puder, mąka ziemniaczana
  • składniki do kruszonki – mąka pszenna, cukier trzcinowy, masło

Jak Tomek Strzelczyk robi otwarte jagodzianki?

Przepis Tomasza Strzelczyka na rozpływające się w ustach otwarte jagodzianki jest prosty. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a domowe drożdżówki po brzegi wypełnione jagodami udadzą się na medal. Zauroczą wyglądem i oczarują wyśmienitym smakiem.

Warto pamiętać, że otwarte jagodzianki Tomka Strzelczyka robi się na bazie ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy podgrzać, a masło roztopić. Po wyrobieniu ciasta trzeba odstawić je do wyrośnięcia na godzinę, a po uformowaniu bułeczek na 30 minut. Dzięki temu będą pyszne i obłędnie puszyste.

Jak zrobić otwarte jagodzianki według sprawdzonego przepisu Tomasza Strzelczyka z „Oddasz fartucha”? Przepis jest łatwy, ale na przygotowanie domowych otwartych jagodzianek warto mieć więcej czasu.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – przygotowanie nadzienia z twarogu
  • 3. krok – przygotowanie kruszonki
  • 4. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 5. krok – przygotowanie jagód z cukrem
  • 6. krok – nałożenie twarogu i jagód na ciasto drożdżowe
  • 7. krok – upieczenie otwartych jagodzianek w piekarniku

Jak podawać otwarte jagodzianki?

Obłędnie puszyste i nadziane jagodami drożdżówki prezentują się wyjątkowo apetycznie i smakują wybornie. Zamiast kupować gotowe bułeczki w cukierni i zastanawiać się, ile nadzienia jest w środku, lepiej upiec je samodzielnie. Tomek Strzelczyk ma świetny przepis na otwarte bułeczki z jagodami, które z łatwością można zrobić w domu. Nawet osoby, które nigdy nie robiły tego jagodowego przysmaku w domu, przygotują je bez trudu, nerwów i przykrości.

Otwarte jagodzianki Tomka Strzelczyka to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę między posiłkami. Bułeczki z jagodami zastąpią gotowe słodkie wypieki i drożdżówki ze sklepu. Idealnie komponują się z kawą, herbatą i mlekiem. Domowe otwarte jagodzianki można zabrać ze sobą na wynos i zapakować dzieciom do śniadaniówki.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 70 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 10 g cukru waniliowego

  • Nadzienie:
  • 500 g jagód
  • 300 g twarogu
  • 60 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

  • Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 70 g masła

  • dodatkowo:
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miski. Wsypać 1 łyżkę cukru i wlać ciepłe mleko. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Wsypać 6 łyżek mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Do zaczynu wsypać pozostałą mąkę i cukier wanilinowy. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
  • Dodać roztopione masło i żółtka. Wyrabiać, aż składniki się połączą i powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
  • Twaróg zmiksować z żółtkami, masłem i cukrem pudrem.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z posiekanym masłem i cukrem.
  • Z wyrośniętego ciasta formować kulki wielkości małej pomarańczy i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
  • W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia za pomocą szklanki lub małej miseczki wysmarowanej od zewnątrz olejem. Wkładać do nich porcje twarogu i jagód.
  • Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
więcej