Obłędne babeczki jogurtowe. Najprostszy przepis bez miksowania

babeczki jogurtowe
Autor: Shutterstock Babeczki jogurtowe zachwycają. Składniki odmierzysz kubeczkiem.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Babeczki jogurtowe smakują wybornie. Do ich przygotowania nie jest potrzebny ani mikser, ani waga. Wszystkie sypkie i płynne składniki odmierza się za pomocą kubeczka po jogurcie. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. To najprostszy przepis na babeczki jogurtowe, jaki można znaleźć w sieci. Przekonajcie się sami i sprawdźcie tę łatwą recepturę.

Babeczki jogurtowe – z czego zrobić?

Do upieczenia wybornych babeczek jogurtowych potrzebne są proste i niedrogie składniki. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym przez cały rok. To podstawowy przepis na babeczki jogurtowe, które można wzbogacić innymi składnikami jak cynamon, sezonowe owoce, orzechy czy wiórki kokosowe. Aby zrobić pyszne domowe babeczki na jogurcie należy przygotować:

  • mąkę pszenną
  • jogurt naturalny
  • cukier
  • olej
  • ekstrakt waniliowy
  • jajka
  • skórkę otartą z pomarańczy
  • proszek do pieczenia
  • szczyptę soli

Jak zrobić babeczki jogurtowe?

To najprostszy przepis na babeczki jogurtowe. Przygotowanie ciasta i upieczenie muffinek nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Największą zaletą tego przepisu jest to, że składników nie trzeba odmierzać na wadze. Zamiast niej wykorzystuje się kubeczek po jogurcie naturalnym, który jest jednym ze składników babeczek. Jak więc zrobić doskonałe muffiny jogurtowe w domu?

Najpierw należy połączyć składniki mokre, a następnie suche. Odmierza się je za pomocą kubeczka po jogurcie. Kolejnym krokiem jest wymieszanie składników mokrych i suchych w jednolite i gładkie ciasto. Wystarczy przelać je do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. Resztę pracy wykona piekarnik.

Ile piec babeczki jogurtowe?

Babeczki na jogurcie zrobione według tego łatwego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia babeczek jogurtowych wynosi pół godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu muffinki można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub tylko oprószyć cukrem pudrem. Pysznie smakują bez żadnych dodatków.

Jaki jogurt do babeczek?

W tym sprawdzonym i prostym przepisie na babeczki jednym z głównych składników jest jogurt. Najlepszy będzie jogurt naturalny bez dodatków i cukru w pojemniczku o wadze 180 g. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać kubeczka. Przyda się do odmierzenia pozostałych składników. Przed ponownym użyciem należy go opłukać z resztek jogurtu i osuszyć, aby łatwiej można było dodawać pozostałe składniki jak mąka, cukier czy olej.

SKŁADNIKI

  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć jogurt. Kubeczkiem po jogurcie odmierzyć olej i wlać do jogurtu. Wbić jajka i dodać ekstrakt waniliowy oraz otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
  • Do drugiej miski przesypać mąkę i cukier odmierzone kubeczkiem po jogurcie. Wsypać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  • Składniki mokre połączyć z suchymi. Energicznie wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w foremkach do babeczek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej