Jaki jogurt wybrać - naturalny czy owocowy? [WIDEO]
Rynek oferuje nam ogromny wybór jogurtów. Naturalne, owocowe, z dodatkiem zbóż, kremowe, pitne czy niskokaloryczne – każdy znajdzie coś dla siebie. Ale czy wszystkie są jednakowo wartościowe?
Spis treści
- Jogurt - właściwości
- Jogurt - zdrowie tkwi w naturze
- Jogurty smakowe - siedlisko cukru i barwników
- Jogurty - jeśli lubisz owocowe
- ZOBACZ WIDEO o tym, dlaczego warto jeść jogurt!
Do wytworzenia jogurtu niezbędne są bakterie kwasu mlekowego typu Lactobacillus i Streptococcus, zmieniające laktozę, czyli cukier zawarty w mleku w kwas mlekowy. Dietetycy zalecają jeść codziennie przynajmniej jeden kubeczek tego mlecznego rarytasu. Z zastrzeżeniem, że ma to być produkt naturalny, bez zbędnych dodatków.
Jogurt - właściwości
Zalety jogurtów są nie do przecenienia - wzmacniają odporność, poprawiają trawienie, wzmacniają zęby i kości oraz chronią przed groźnymi bakteriami. Zawierają sporo fosforu, potasu, wapnia, cynku i witamin: D i B2, B5, B12.
Jogurt - zdrowie tkwi w naturze
W najprostszej wersji, w jogurcie znajdują się: mleko, bakterie jogurtowe, dodatek zagęszczający, np. mleko w proszku. Niektóre jego gatunki mają jeszcze w składzie żelatynę, skrobię modyfikowaną, pektynę i aromaty. Zawierają też w sporych ilościach wymienione wyżej mikroelementy i witaminy. Wartość kaloryczna jogurtów jest dosyć zróżnicowana: pełnotłusty grecki ma 160 kcal, niskotłuszczowy bez dodatków - około 60 kcal.
Jogurty smakowe - siedlisko cukru i barwników
Polacy chętniej wybierają jogurty owocowe. Niestety, pod pewnymi względami nie są one tak wartościowe. Zawierają bowiem mniej wapnia i często są przesłodzone (zdarza się, że duży kubek jogurtu ma aż 9 łyżeczek cukru). Dodaje się do nich także barwniki i aromaty, decydujące o wyglądzie i zapachu. Z reguły są to dodatki chemiczne. Dla przykładu czerwień jogurtowi truskawkowemu nadaje barwnik koszenila, uzyskiwany z ciał owadów, w lepszej wersji jest to sok z buraków czerwonych.
Jogurty - jeśli lubisz owocowe
Jeśli mimo wszystko chcemy zjeść jogurt owocowy, wybierajmy te, zawierające kawałki owoców. Im mniej mają cukru lub innych substancji słodzących, tym lepiej.
Zapamiętajmy też, że produkty opatrzone napisem - jogurt "o smaku" nie mają w swoim składzie ani grama owoców, za to naszpikowane są kolorową chemią.