Najlepsze rogaliki piekę tylko z tymi owocami. Są idealnie kruche i w sam raz słodkie

kruche rogaliki z jabłkami
Autor: Shutterstock Kruche rogaliki z tym nadzieniem są obłędne i znikają w tempie błyskawicznym.
łatwy
45 min
6

Dieta wegetariańska

Z czym zrobić kruche rogaliki? Z rozwiązaniem tego kulinarnego problemu pomoże ten prosty przepis. Idealnie kruche i wypełnione jabłkami rogaliki to hit wśród domowych wypieków. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Upieczcie jest raz, a na stałe zagoszczą na liście domowych przysmaków. Zobaczcie, jak łatwo zrobić kruche rogaliki z jabłkami.

Jak przygotować jabłka do rogalików?

Pyszne kruche rogaliki wypełnione są nadzieniem z jabłek i cynamonu. Najlepsze są kwaśne jabłka, które z dodatkiem odrobiny cukru są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Aby upiec rogaliki z ciasta kruchego, jabłka należy odpowiednio przygotować. Nie jest to skomplikowana czynność. Wystarczy kilka minut i jabłka są gotowe do nadziewania.

Jak więc zrobić nadzienie z jabłek do kruchych rogalików? Przyda się większa miska, tarka i kilka minut.

  • 1. krok – obranie i starcie na tarce jabłek
  • 2. krok – wymieszanie jabłek z cukrem i cynamonem
  • 3. krok – odciśnięcie jabłek z nadmiaru soku
  • 4. krok – nałożenie jabłek na kruche ciasto i zwinięcie rogalików

Jak się zawija ciasto na rogaliki?

Przepis na domowe kruche rogaliki po brzegi wypełnione cynamonowymi jabłkami jest łatwy. Po wyrobieniu kruchego ciasta należy schłodzić je w lodówce, a następnie podzielić na kilka części. Po rozwałkowaniu należy je pokroić, tak aby powstały trójkąty. Nadzienie z jabłek nakłada się przy podstawie trójkąta. Ciasto zwija się od podstawy ku wierzchołkowi. W ten prosty sposób zwija się ciasto i powstają najlepsze domowe rogaliki z jabłkami.

Ile czasu piec rogaliki z ciasta kruchego?

Pyszne i idealnie kruche rogaliki z dodatkiem jabłek piecze się w piekarniku. Po zwinięciu należy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie, aby zachować między nimi odstępy, które zapobiegną zlepianiu podczas pieczenia. Blachę z rogalikami wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Rogaliki z ciasta kruchego piecze się przez 20 minut.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukru + 2 łyżki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

  • dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wsypać 2 łyżki cukru oraz sól. Posiekać.
  • Mleko wymieszać ze śmietaną, ekstraktem waniliowym i żółtkami. Mieszankę wlać do ciasta i wymieszać. Następnie energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Wsypać 2 łyżki cukru i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować, podzielić na 4 części i pokroić na 3 trójkąty.
  • U podstawy nałożyć porcję dokładnie odciśniętych z soku jabłek i zwinąć ku wierzchołkowi w rogalik. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje lub jako słodką przekąskę.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
więcej