Najlepsze rogaliki piekę tylko z tymi owocami. Są idealnie kruche i w sam raz słodkie
Dieta wegetariańska
Z czym zrobić kruche rogaliki? Z rozwiązaniem tego kulinarnego problemu pomoże ten prosty przepis. Idealnie kruche i wypełnione jabłkami rogaliki to hit wśród domowych wypieków. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Upieczcie jest raz, a na stałe zagoszczą na liście domowych przysmaków. Zobaczcie, jak łatwo zrobić kruche rogaliki z jabłkami.
Jak przygotować jabłka do rogalików?
Pyszne kruche rogaliki wypełnione są nadzieniem z jabłek i cynamonu. Najlepsze są kwaśne jabłka, które z dodatkiem odrobiny cukru są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Aby upiec rogaliki z ciasta kruchego, jabłka należy odpowiednio przygotować. Nie jest to skomplikowana czynność. Wystarczy kilka minut i jabłka są gotowe do nadziewania.
Jak więc zrobić nadzienie z jabłek do kruchych rogalików? Przyda się większa miska, tarka i kilka minut.
- 1. krok – obranie i starcie na tarce jabłek
- 2. krok – wymieszanie jabłek z cukrem i cynamonem
- 3. krok – odciśnięcie jabłek z nadmiaru soku
- 4. krok – nałożenie jabłek na kruche ciasto i zwinięcie rogalików
Jak się zawija ciasto na rogaliki?
Przepis na domowe kruche rogaliki po brzegi wypełnione cynamonowymi jabłkami jest łatwy. Po wyrobieniu kruchego ciasta należy schłodzić je w lodówce, a następnie podzielić na kilka części. Po rozwałkowaniu należy je pokroić, tak aby powstały trójkąty. Nadzienie z jabłek nakłada się przy podstawie trójkąta. Ciasto zwija się od podstawy ku wierzchołkowi. W ten prosty sposób zwija się ciasto i powstają najlepsze domowe rogaliki z jabłkami.
Ile czasu piec rogaliki z ciasta kruchego?
Pyszne i idealnie kruche rogaliki z dodatkiem jabłek piecze się w piekarniku. Po zwinięciu należy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie, aby zachować między nimi odstępy, które zapobiegną zlepianiu podczas pieczenia. Blachę z rogalikami wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Rogaliki z ciasta kruchego piecze się przez 20 minut.
SKŁADNIKI
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 ml zimnego mleka
- 2 łyżki cukru + 2 łyżki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wsypać 2 łyżki cukru oraz sól. Posiekać.
- Mleko wymieszać ze śmietaną, ekstraktem waniliowym i żółtkami. Mieszankę wlać do ciasta i wymieszać. Następnie energicznie wyrobić gładkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Wsypać 2 łyżki cukru i cynamon. Dokładnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować, podzielić na 4 części i pokroić na 3 trójkąty.
- U podstawy nałożyć porcję dokładnie odciśniętych z soku jabłek i zwinąć ku wierzchołkowi w rogalik. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub jako słodką przekąskę.