Muffinki czekoladowe. Zdrowa słodka przekąska bez laktozy i glutenu

zdrowe muffinki czekoladowe
Autor: Shutterstock Zdrowe muffinki czekoladowe nie zawierają mąki pszennej, mleka i białego cukru.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Obłędne muffinki czekoladowe to słodka i zdrowa przekąska, która dosłownie rozpływa się w ustach. Sprawdzą się nie tylko podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Dzięki temu, że przepis jest łatwy i szybki, pyszne muffinki o smaku czekolady można robić przez cały rok. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotowuje się je ze zdrowych składników. Nie zawierają glutenu, ani laktozy. Oto łatwy przepis na zdrowe muffinki czekoladowe.

Muffinki czekoladowe – zdrowa domowa przekąska

Puszyste muffinki o smaku czekolady to smaczny pomysł na słodką przekąskę bez glutenu i laktozy. Ciasto robi się ze składników, które zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin i mikroelementów. Na liście składników znajduje się tylko osiem produktów.

Co więc jest potrzebne do upieczenia zdrowych muffinek czekoladowych?

  • mąka kokosowa – zamiennik mąki pszennej o niskiej zawartości węglowodanów
  • mleko kokosowe – zastąpi mleko krowie, nie zawiera laktozy
  • olej kokosowy – przyspiesza metabolizm i wykazuje działanie regenerujące
  • banany – nadają słodyczy, wykazują pozytywne działanie na zdrowie
  • jajka – bogate w białko, łączą wszystkie składniki i spulchniają ciasto
  • miód – zdrowy zamiennik białego cukru
  • kakao - nadaje czekoladowego smaku i koloru
  • proszek do pieczenia – dzięki niemu muffinki pięknie wyrastają

Jak zrobić zdrowe muffinki czekoladowe?

Przepis na muffinki czekoladowe bez glutenu i laktozy nie jest trudny. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, aby babeczki udały się już za pierwszym razem. Przygotowanie ciasta jest szybkie i zajmuje kwadrans. Muffinki bezglutenowe pieką się przez pół godziny.

Przepis na smakowite muffinki o smaku czekolady składa się z kilku prostych kroków:

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – przygotowanie puree z bananów i wymieszanie ze składnikami mokrymi
  • 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
  • 4. krok – upieczenie muffinek w piekarniku

Jak podawać zdrowe muffinki czekoladowe?

To uniwersalny przepis na pyszne i pełne zdrowia muffinki czekoladowe. Sprawdzą się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. To pomysł na klasową Wigilię. Zastąpią gotowe drożdżówki ze sklepu i inne mniej zdrowe przekąski. Można zabrać je ze sobą na wynos i zapakować dzieciom do śniadaniówki.

Muffinki bez glutenu i laktozy to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Dzieci mogą wcinać je, popijając mlekiem. W czasie świąt można podać do nich domowej roboty ajerkoniak lub likier krówkowy.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowe
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę kokosową wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Banany pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem na puree.
  • Do bananów wbić jajka. Wlać mleko kokosowe, olej i miód. Wymieszać.
  • Do składników mokrych dodać suche i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy do muffinek wyłożonej papilotkami do około 2/3 ich wysokości.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować.
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia i jako słodką przekąskę.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szulc-Górska
więcej