Moje babeczki sernikowe smakują jak z cukierni. Są tak pyszne, że znikają w okamgnieniu
Dieta wegetariańska
Szukacie szybkiego przepisu na babeczki? Wybierzcie więc tę sprawdzoną recepturę, która zachwyci pod każdym względem. Babeczki sernikowe to prawdziwy hit. Są pyszne, pachną pomarańczami i wanilią i dosłownie rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie. Zobaczcie, jak zrobić wyborne babeczki sernikowe i wybierzcie ten przepis.
Jak zrobić babeczki sernikowe?
Przepis na pyszne domowe babeczki sernikowe jest łatwy. Ich przygotowanie to sama przyjemność. Nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie. Wystarczy tylko kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik. Wszystkie składniki można kupić w wielu sklepach bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wysoka.
Jak więc upiec wyśmienite babeczki sernikowe w domu? Ten przepis jest łatwy i sprawdzony, a babeczki wychodzą puszyste i obłędnie smaczne. Pachną pomarańczami i wanilią. Aromat czuć już w czasie pieczenia.
- 1. krok – otarcie skórki wyciśnięcie soku z pomarańczy
- 2. krok – przygotowanie ciasta z twarogiem na babeczki
- 3. krok – przełożenie ciasta do formy na muffinki wyłożonej papilotkami
- 4. krok – upieczenie babeczek sernikowych w piekarniku
Jak podawać babeczki sernikowe?
Przepis na pełne smaku i pomarańczowo-waniliowego aromatu babeczki sernikowe warto od razu zapisać. Dzięki temu, że receptura jest tak łatwa, a składniki są do kupienia przez cały rok, ten słodki przysmak można piec na okrągło. Smakują jak z najlepszej cukierni.
Babeczki sernikowe sprawdzą się na deser i stanowią znakomitą słodką przekąskę między posiłkami. Zastąpią drożdżówki i gotowe słodycze ze sklepu. Można też zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. Babeczki sernikowe świetnie komponują się z aromatyczną kawą i herbatą.
Czym wzbogacić babeczki sernikowe?
To podstawowy przepis na wyborne domowe babeczki sernikowe, które z łatwością można upiec w domu. Jego zaletą jest to, że można go modyfikować i dodawać inne składniki. Sprawdzą się chipsy z gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe, posiekane orzechy czy płatki migdałowe. Do ciasta twarogowego na babeczki można dodać różne przyprawy jak cynamon, kardamon czy imbir. Odrobina kurkumy sprawi, że wypiek zyska delikatny korzenny smak i piękny kolor. W lecie wzbogacą je świeże sezonowe owoce jak maliny, truskawki czy borówki. W każdej wersji babeczki sernikowe smakują obłędnie.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 250 g twarogu
- 150 ml oleju roślinnego
- 120 g cukru
- 1 pomarańcza
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki startej białej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Jajka wbić do miski i wsypać cukier. Zmiksować ja jasny puch.
- Twaróg rozgnieść widelcem i dodać do masy jajecznej. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia.
- Cały czas miksując, wąskim strumieniem wlać olej.
- Wlać sok pomarańczowy i dodać skórkę otartą z pomarańczy.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i białą czekoladą. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć porcje ciasta do około 2/3 ich wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako przekąskę między posiłkami.