Miodowo-korzenne pierniczki: przepis na wigilijne ciasteczka

Wigilijne ciasteczka: miodowe pierniczki
Autor: thinkstockphotos.com Świąteczne pierniczki warto fantazyjnie udekorować lukrem
łatwy
30 min
4

Miodowo-korzenne świąteczne pierniczki to wyśmienite słodkie danie na wigilijny stół. Sprawdź, jak zrobić pyszne pierniczki krok po kroku - podajemy dokładny przepis.

 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne słodkości:

Pierniczki świąteczne z miodem

Pierniczki z żurawiną

Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem

Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 240 g cukru brązowego
  • 240 g masła
  • 500 g mąki
  • jajko
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Ciasto zawiń w przezroczystą folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto musi być mocno schłodzone.
  • Krój na plastry i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości.
  • Foremkami wycinaj pierniki i piecz je około 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Upieczone pierniczki możesz udekorować lukrem.