Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem to urocza przekąska o wyważonym smaku. Puszyste dzięki dodatkowi kefiru, a jednocześnie przyjemnie wilgotne z powodu dodatku jabłek i twarogu. Obficie posypane cukrem pudrem idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Znakomicie zastąpią też tradycyjne pączki w tłusty czwartek, a są łatwiejsze do przygotowania i wymagają mniej pracy.
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Wszystko o ciastach z drożdżami! Sprawdź >>>
SKŁADNIKI
- 100 g kefiru
- 100 g śmietany 30%
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 duże jabłko
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty cynamonu
- olej do smażenia
- cukier puder od dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.
- Rozetrzeć twaróg z kefirem i śmietaną na gładką masę.
- Dodać starte jabłka, cukier i olej, wymieszać.
- Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dość rzadkie. Najlepiej wymieszać go widelcem.
- W szerokim rondlu rozgrzać olej do smażenia.
- Przy pomocy dwóch łyżeczek formować z ciasta kulki i kłaść w gorący olej.
- Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
- Gotowe pączusie wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.