Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie

Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem
Autor: Shutterstock Delikatne pączusie z dodatkiem jabłka i twarożku są pyszne
łatwy
30 min
4

Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem to urocza przekąska o wyważonym smaku. Puszyste dzięki dodatkowi kefiru, a jednocześnie przyjemnie wilgotne z powodu dodatku jabłek i twarogu. Obficie posypane cukrem pudrem idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Znakomicie zastąpią też tradycyjne pączki w tłusty czwartek, a są łatwiejsze do przygotowania i wymagają mniej pracy.

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Wszystko o ciastach z drożdżami! Sprawdź >>>

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.
  • Rozetrzeć twaróg z kefirem i śmietaną na gładką masę.
  • Dodać starte jabłka, cukier i olej, wymieszać.
  • Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dość rzadkie. Najlepiej wymieszać go widelcem.
  • W szerokim rondlu rozgrzać olej do smażenia.
  • Przy pomocy dwóch łyżeczek formować z ciasta kulki i kłaść w gorący olej.
  • Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
  • Gotowe pączusie wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej