Kruche rogaliki z konfiturami (bez mleka krowiego)
Kruche rogaliki z konfiturami to świetny pomysł na słodką przekąskę dla tych, którzy nie mogą spożywać krowiego mleka. Sprawdź, jak je przygotować!
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej jasnej
- 200 g masła klarowanego lub margaryny bez dodatku mleka
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 białko do posmarowania rogalików
- 150 g konfitur truskawkowych lub innych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę i dodajemy do niej schłodzone masło klarowane oraz resztę składników ciasta.
Wszystko miksujemy przez chwilę, a potem przesypujemy na stolnicę lub blat i energicznie zagniatamy na jednolitą masę.
Tak wyrobione, elastyczne ciasto chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Po tym czasie dzielimy je na trzy części i każdą z nich wałkujemy na kształt koła o średnicy około 30 cm, dobrze podsypując blat mąką.
Każde koło dzielimy na około 12 trójkątów. Na najszerszym brzegu każdego z nich kładziemy pół łyżeczki konfitur i zwijamy trójkąt w kierunku jego wierzchołka, zaginając jednocześnie boki na kształt rogala.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem rzepakowym.
Rogale smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.
Wystudzone ciasteczka można posypać delikatnie po wierzchu cukrem pudrem.