Kruche rogaliki z konfiturami (bez mleka krowiego)

2021-03-26
Kruche rogaliki z konfiturą
Autor: Shutterstock Kruche rogaliki z konfiturą w wersji bez mleka krowiego.
łatwy
60 min
4

Kruche rogaliki z konfiturami to świetny pomysł na słodką przekąskę dla tych, którzy nie mogą spożywać krowiego mleka. Sprawdź, jak je przygotować!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę i dodajemy do niej schłodzone masło klarowane oraz resztę składników ciasta.

    Wszystko miksujemy przez chwilę, a potem przesypujemy na stolnicę lub blat i energicznie zagniatamy na jednolitą masę.

    Tak wyrobione, elastyczne ciasto chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Po tym czasie dzielimy je na trzy części i każdą z nich wałkujemy na kształt koła o średnicy około 30 cm, dobrze podsypując blat mąką.

    Każde koło dzielimy na około 12 trójkątów. Na najszerszym brzegu każdego z nich kładziemy pół łyżeczki konfitur i zwijamy trójkąt w kierunku jego wierzchołka, zaginając jednocześnie boki na kształt rogala.

    Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem rzepakowym.

    Rogale smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.

    Wystudzone ciasteczka można posypać delikatnie po wierzchu cukrem pudrem.