Konfitura z truskawek - sprawdzony przepis

2021-03-29
Beata Lekszycka
Konfitura z truskawek
Autor: Shutteratock Konfitura z truskawek to pyszny dodatek do kanapek i deserów.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Podsuwamy sprawdzony przepis na domową konfiturę truskawkową z wanilią i podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić dżem truskawkowy własnej roboty. Domowa konfitura z truskawek zrobiona według tej receptury będzie lepsza niże ze sklepu!

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 80 dag cukru
  • 2 laski wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umieścić na sicie i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Dobrze osączyć.
  • Z suchych owoców usunąć szypułki. Większe owoce pokroić na połówki. Wszystkie truskawki przełożyć do rondla, zasypać cukrem i odstawić na noc, aby puściły sok.
  • Następnego dnia truskawki zagotować. Odstawić na 12 godzin.
  • Następnego dnia odlać sok i gotować go na małym ogniu ok. 40 min.
  • Do soku dodać truskawki oraz laski wanilii. Gotować jeszcze 10 min.
  • Gorącą konfiturę przełożyć do czystych, wysterylizowanychi suchych słoiczków, szczelnie zakręcić. Odstawić słoiki do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
  • Jeśli chcemy konfiturę z truskawek przechowywać dłużej, słoiki pasteryzujemy.
Dżem truskawkowy
Beata Lekszycka