Kruche pierniczki miodowo-korzenne na Boże Narodzenie [PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na miodowo-korzenne pierniczki - bez tych ciastek nich trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Kruche, aromatyczne i słodkie pierniczki świąteczne z imbirem i cynamonem wspaniale smakują z ciepłym mlekiem w długie, zimowe wieczory. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite świąteczne pierniki - ciastka korzenne na Boże Narodzenie.
Polecamy również inne rodzaje świątecznych pierniczków: Pierniczki wigilijne, Pierniczki toruńskie oraz Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem.
Sprawdź również >>> Piernik z bakaliami
SKŁADNIKI
- 25 dag miodu
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 125 ml gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 60-75 dag mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód wymieszać z cukrem i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do ciepłego roztworu wbić całe jajka, dodać sodę, śmietanę i przyprawy (goździki zmielić lub utłuc w moździerzu). Wsypać mąkę i wyrobić na jednolitą masę.
- Rozwałkować placek grubości 1 cm, wyciąć pierniczki za pomocą foremek. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
- Pierniczki układać na natłuszczonej blaszce i piec w temperaturze 160-170 stopni C.
- Udekorować przestudzone pierniczki domowym lukrem. Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj. Polecamy również inne sposoby dekorowania świątecznych pierniczków.