Kruche pierniczki miodowo-korzenne na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

2021-03-29
Kruche pierniczki na Boże Narodzenie [PRZEPIS]
Autor: Shutterstock Pierniczki na Boże Narodzenie to przysmak, ozdoba stołu lub choinki oraz... słodki prezent
łatwy
30 min
4

Przepis na miodowo-korzenne pierniczki - bez tych ciastek nich trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Kruche, aromatyczne i słodkie pierniczki świąteczne z imbirem i cynamonem wspaniale smakują z ciepłym mlekiem w długie, zimowe wieczory. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite świąteczne pierniki - ciastka korzenne na Boże Narodzenie.

Polecamy również inne rodzaje świątecznych pierniczków: Pierniczki wigilijne, Pierniczki toruńskie oraz Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem.

Sprawdź również >>> Piernik z bakaliami

SKŁADNIKI

  • 25 dag miodu
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 125 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 60-75 dag mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód wymieszać z cukrem i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Do ciepłego roztworu wbić całe jajka, dodać sodę, śmietanę i przyprawy (goździki zmielić lub utłuc w moździerzu). Wsypać mąkę i wyrobić na jednolitą masę.
  • Rozwałkować placek grubości 1 cm, wyciąć pierniczki za pomocą foremek.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Pierniczki układać na natłuszczonej blaszce i piec w temperaturze 160-170 stopni C.
  • Udekorować przestudzone pierniczki domowym lukrem. Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj. Polecamy również inne sposoby dekorowania świątecznych pierniczków.