Kruche ciasteczka z mango. Idealny pomysł na wielkanocny stół

2024-03-21
Kruche ciasteczka z mango. Idealny pomysł na Wielkanocny stół
Autor: Shutterstock.com Ciasteczka z mango. Idealne na Wielkanoc
łatwy
30 min
10

Dieta wegetariańska

Wielkanocne słodycze to nie tylko sernik, mazurek czy babka. W tym roku  warto trochę zaszaleć i postawić na stole przepyszne ciasteczka z mango. Nie tylko rozkochają w sobie gości, ale również pięknie się prezentują. Co więcej, utrzymują wielkanocny styl, przypominając jajka. Zrobienie ich nie jest ciężkie i powinien poradzić z nim sobie każdy.

Ciastka z mango w kształcie jajka - co potrzeba?

Efektywne i pyszne ciastka wcale nie muszą być ciężkie do przygotowania. Kruche ciasteczka z mango custard są tego idealnym przykładem. Idealnie sprawdzą się na Wielkanoc, nie tylko ze względu na swój smak, ale również wygląd, przypominają bowiem połówki jajek. Co będziemy potrzebować do przygotowania tych pysznych ciastek?

  • żółtka
  • mąkę
  • mleko kokosowe skondensowane
  • masło
  • cukier
  • pulpę mango
  • mąkę ziemniaczaną

Jak przygotować pyszne ciasteczka z mango?

Samo przygotowanie tych ciasteczek nie jest ciężkie. Na początek przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z zimnym, pokrojonym w kostkę masłem, żółtkiem i mlekiem skondensowanym. Całość zagniatamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie możemy zabrać się za mango curd. Wszystkie składniki poza masłem wkładamy do miski i podgrzewamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Kiedy masa zaczyna gęstnieć, wyjmujemy z wody i dodajemy masło szybko mieszając. Schłodzone ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Wycinamy kształt jajka. W połowie ciastek wycinamy dodatkowo okrągłą dziurę na środku. Pieczemy 15 min w 180 stopniach Celsjusza. Po ostudzeniu na połowę ciastek (bez dziury) nakładamy mango curd. Przykrywamy je ciastkami z dziurą i posypujemy cukrem pudrem. I gotowe. Pyszne i efektowne ciastka-jajka już mogą zdobić nasz stół.

SKŁADNIKI

  • 200 ml mleka kokosowego skondensowanego
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 140 g masła
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 120 g pulpy z mango

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wrzucamy mąkę, 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, jedno żółtko i mleczko skondensowane.
  • Całość zagniatamy, aż do całkowitego połączenia składników.
  • Formujemy kulkę, owijamy folią i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
  • W misce mieszamy pulpę z mango, mąkę ziemniaczaną, żółtko i cukier.
  • Podgrzewamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
  • Zdejmujemy z kąpieli wodnej, dodajemy 15 g masła i szybko mieszamy, aż do powstania jednolitego kremu.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki i zagniatamy ponownie.
  • Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm na papierze do pieczenia.
  • Ciasteczka wykrajemy w kształcie jajka. 
  • W połowie ciasteczek wycinamy dodatkowe, okrągłe dziurki na środku.
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
  • Po ostudzeniu połowę ciasteczek smarujemy kremem mango, a te z wyciętymi otworami kładziemy na górę.
  • Całość sypiemy cukrem pudrem.
Beszamel - zdobienie wielkanocnych ciasteczek