Pastéis de nata, czyli portugalskie babeczki z budyniem. Szybkie i proste w przygotowaniu
Dieta wegetariańska
Pastéis de nata to słynne portugalskie ciastka, które zyskały zwolenników na całym świecie. I nie ma w tym nic dziwnego. Są nie tylko przepyszne, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sam przepis na te łakocie pochodzi z Lizbony, gdzie po raz pierwszy je upieczono. Sprawdzamy, jak przygotować te słodkości w szybki i prosty sposób.
Co potrzeba do pastéis de nata?
Pyszne i proste pastéis de nata są stosunkowo słodkie. Zdobyły jednak serca ludzi na całym świecie swoim charakterystycznym smakiem i łatwością przygotowania. Babeczki te składają się z masy budyniowej i ciasta francuskiego. Nie ma przeszkód by to drugie. Kupić już gotowe w sklepie. Dobrze jednak wybrać produkt lepszej jakości. Dzięki temu znacznie ułatwimy sobie cały proces przygotowywania pastéis de nata. Jeśli chodzi o listę składników, to potrzebować będziemy:
- ciasta francuskiego
- mąki
- mleka
- cukru
- wody
- żółtek
- skórki cytryny
- cynamonu
Jak przygotować pastéis de nata?
Szykowanie pastéis de nata zaczynamy od zrobienia sytopu cukrowego. W garnku umieszczamy wodę i cukier i zagotowujemy, aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Połowę mleka wlewamy do miski i mieszamy je z mąką. Drugą część wlewamy do nowego garnka i zagotowujemy ze skórką cytryny i cynamonem. Następnie dodajemy mleko z mąką i mieszamy, aż całość nie zgęstnieje. Wyłączamy palnik i ostrożnie dodajemy syrop cukrowy cały czas mieszając. Masę przelewamy przez sitko do innej miski i dodajemy żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy 12 okręgów. Umieszczamy je w natłuszczonych foremkach. Masę przelewamy do foremek zostawiając u góry 3 cm luzu. Pieczemy około 20 minut w 250 stopniach. Na górze naszych babeczek mogą pojawić się czarne plamy, nie ma jednak powodu do niepokoju. Są one efektem wypiekania w wysokiej temperaturze.
SKŁADNIKI
- 700 g ciasta francuskiego
- 30 g mąki pszenne
- 250 ml mleka
- 200 g cukru
- 125 ml wody
- 4 żółtka
- skóra z cytryny
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka nalewamy wodę i wsypujemy cukier. Wstawiamy na średnią moc palnika i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy, aż cukier całkowicie się nie rozpuści.
- Połowę mleka wlewamy do miski i dodajemy mąkę.
- Mieszamy aż do połączenia się składników.
- Pozostałe mleko wlewamy do innego garnka i dodajemy fo niego cynamon i skórkę z połowy cytryny.
- Całość gotujemy na średniej mocy palnika.
- Gdy się zagotuje dodajemy mleko z mąką.
- Całość mieszamy, aż nie zgęstnieje.
- Palnik wyłączamy i dolewamy do masy wodę z cukrem cały czas mieszając.
- Całość przelewamy przez sitko do innego naczynia.
- Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy 12 okręgów.
- Układamy je w wysmarowanych tłuszczem foremkach.
- Przelewamy masę na ciasto francuskie zostawiając 3 cm na górze.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 20 minut, aż lekko się przypieką.