Pastéis de nata, czyli portugalskie babeczki z budyniem. Szybkie i proste w przygotowaniu

2024-03-15
Kinga Goldstein
Pastéis de nata, czyli portugalskie babeczki z budyniem. Szybkie i proste w przygotowaniu
Autor: Shutterstock.com Portugalskie babeczki z budyniem
łatwy
25 min
12

Dieta wegetariańska

Pastéis de nata to słynne portugalskie ciastka, które zyskały zwolenników na całym świecie. I nie ma w tym nic dziwnego. Są nie tylko przepyszne, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sam przepis na te łakocie pochodzi z Lizbony, gdzie po raz pierwszy je upieczono. Sprawdzamy, jak przygotować te słodkości w szybki i prosty sposób.

Co potrzeba do pastéis de nata?

Pyszne i proste pastéis de nata są stosunkowo słodkie. Zdobyły jednak serca ludzi na całym świecie swoim charakterystycznym smakiem i łatwością przygotowania. Babeczki te składają się z masy budyniowej i ciasta francuskiego. Nie ma przeszkód by to drugie. Kupić już gotowe w sklepie. Dobrze jednak wybrać produkt lepszej jakości. Dzięki temu znacznie ułatwimy sobie cały proces przygotowywania pastéis de nata. Jeśli chodzi o listę składników, to potrzebować będziemy:

  • ciasta francuskiego
  • mąki
  • mleka
  • cukru
  • wody
  • żółtek
  • skórki cytryny
  • cynamonu

Jak przygotować pastéis de nata?

Szykowanie pastéis de nata zaczynamy od zrobienia sytopu cukrowego. W garnku umieszczamy wodę i cukier i zagotowujemy, aż cukier całkowicie się nie rozpuści. Połowę mleka wlewamy do miski i mieszamy je z mąką. Drugą część wlewamy do nowego garnka i zagotowujemy ze skórką cytryny i cynamonem. Następnie dodajemy mleko z mąką i mieszamy, aż całość nie zgęstnieje. Wyłączamy palnik i ostrożnie dodajemy syrop cukrowy cały czas mieszając. Masę przelewamy przez sitko do innej miski i dodajemy żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy 12 okręgów. Umieszczamy je w natłuszczonych foremkach. Masę przelewamy do foremek zostawiając u góry 3 cm luzu. Pieczemy około 20 minut w 250 stopniach. Na górze naszych babeczek mogą pojawić się czarne plamy, nie ma jednak powodu do niepokoju. Są one efektem wypiekania w wysokiej temperaturze.

SKŁADNIKI

  • 700 g ciasta francuskiego
  • 30 g mąki pszenne
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 125 ml wody
  • 4 żółtka
  • skóra z cytryny
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka nalewamy wodę i wsypujemy cukier. Wstawiamy na średnią moc palnika i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy, aż cukier całkowicie się nie rozpuści.
  • Połowę mleka wlewamy do miski i dodajemy mąkę.
  • Mieszamy aż do połączenia się składników.
  • Pozostałe mleko wlewamy do innego garnka i dodajemy fo niego cynamon i skórkę z połowy cytryny. 
  • Całość gotujemy na średniej mocy palnika.
  • Gdy się zagotuje dodajemy mleko z mąką.
  • Całość mieszamy, aż nie zgęstnieje.
  • Palnik wyłączamy i dolewamy do masy wodę z cukrem cały czas mieszając.
  • Całość przelewamy przez sitko do innego naczynia.
  • Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy 12 okręgów.
  • Układamy je w wysmarowanych tłuszczem foremkach.
  • Przelewamy masę na ciasto francuskie zostawiając 3 cm na górze.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 20 minut, aż lekko się przypieką.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Kinga Goldstein