Proste czekoladowo-bananowe babeczki. Nie będziesz nawet potrzebował miksera

2024-03-12
Kinga Goldstein
Proste czekoladowo-bananowe babeczki. Nie będziesz nawet potrzebował miksera
Autor: Shutterstock.com Delikatne muffinki zasmakują każdemu. Czekoladowo-bananowe słodkości
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego wcale nie musimy po raz kolejny sięgać po czekoladę czy batoniki. Zamiast tego warto zdecydować się na samodzielne przygotowanie przepysznych czekoladowo-bananowych babeczek. Nie tylko zaspokoją naszą ochotę na coś słodkiego, ale są również zdrowe. Przedstawiamy przepis na pyszne, puszyste muffinki, które zasmakują niemal każdemu.

Składniki do bananowo-czekoladowych babeczek

Pyszne i słodkie jednak wciąż zdrowe babeczki? To proste. Wystarczy wypróbować ten przepis na bananowo-czekoladowe muffinki, które są świetną alternatywą dla batoników czy czekolady. Ta prosta formuła na przepyszne smakołyki jest niesamowicie prosta i nie potrzebuje nawet użycia miksera. Co więcej, poradzi sobie z nią niemal każdy. Te przysmaki świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser, bądź jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Puszyste, wilgotne i intensywne w smaku. Aby je przygotować, potrzebować będziemy:

  • brązowe banany
  • jajka
  • masło
  • cukier
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • proszek do pieczenia
  • mąka
  • kakao
  • sól

Jak przygotować bananowo-czekoladowe babeczki?

Samo przygotowanie tych muffinek jest niezwykle proste i nie wymaga użycia miksera. W zupełności poradzimy sobie samą łyżką i widelcem. Na początek należy dokładnie rozdrobnić banany na papkę za pomocą widelca. Dodajemy do nich roztopione masło, cukier, jajka i cukier z wanilią. Całość mieszamy, po czym dodajemy przesianą mąkę, proszek, kakao i sól. Całość mieszamy wyłącznie do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 25 minut. Nasze babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe (już brązowe) banany
  • 2 duże jajka
  • 110 g masła
  • 3/4 drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g ciemnego kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy formę do babeczek wykładając je papilotkami.
  • Masło wrzucamy do rondelka, rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Banany wkładamy do miski i rozdrabniamy na papkę za pomocą widelca bądź tłuczka do ziemniaków. 
  • Do bananów dodajemy jajko, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i masło. 
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Do ciasta przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.
  • Całość mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników.
  • Przekładamy do wcześniej przygotowanych papilotek do 3/4 wysokości.
  • Pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Kinga Goldstein