Proste czekoladowo-bananowe babeczki. Nie będziesz nawet potrzebował miksera

2024-03-12 12:08

Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego wcale nie musimy po raz kolejny sięgać po czekoladę czy batoniki. Zamiast tego warto zdecydować się na samodzielne przygotowanie przepysznych czekoladowo-bananowych babeczek. Nie tylko zaspokoją naszą ochotę na coś słodkiego, ale są również zdrowe. Przedstawiamy przepis na pyszne, puszyste muffinki, które zasmakują niemal każdemu.

Proste czekoladowo-bananowe babeczki. Nie będziesz nawet potrzebował miksera

i

Autor: Shutterstock.com/ Shutterstock Delikatne muffinki zasmakują każdemu. Czekoladowo-bananowe słodkości
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Składniki do bananowo-czekoladowych babeczek

Pyszne i słodkie jednak wciąż zdrowe babeczki? To proste. Wystarczy wypróbować ten przepis na bananowo-czekoladowe muffinki, które są świetną alternatywą dla batoników czy czekolady. Ta prosta formuła na przepyszne smakołyki jest niesamowicie prosta i nie potrzebuje nawet użycia miksera. Co więcej, poradzi sobie z nią niemal każdy. Te przysmaki świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser, bądź jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Puszyste, wilgotne i intensywne w smaku. Aby je przygotować, potrzebować będziemy:

  • brązowe banany
  • jajka
  • masło
  • cukier
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • proszek do pieczenia
  • mąka
  • kakao
  • sól

Jak przygotować bananowo-czekoladowe babeczki?

Samo przygotowanie tych muffinek jest niezwykle proste i nie wymaga użycia miksera. W zupełności poradzimy sobie samą łyżką i widelcem. Na początek należy dokładnie rozdrobnić banany na papkę za pomocą widelca. Dodajemy do nich roztopione masło, cukier, jajka i cukier z wanilią. Całość mieszamy, po czym dodajemy przesianą mąkę, proszek, kakao i sól. Całość mieszamy wyłącznie do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 25 minut. Nasze babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe (już brązowe) banany
  • 2 duże jajka
  • 110 g masła
  • 3/4 drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g ciemnego kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy formę do babeczek wykładając je papilotkami.
  • Masło wrzucamy do rondelka, rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Banany wkładamy do miski i rozdrabniamy na papkę za pomocą widelca bądź tłuczka do ziemniaków. 
  • Do bananów dodajemy jajko, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i masło. 
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Do ciasta przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.
  • Całość mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników.
  • Przekładamy do wcześniej przygotowanych papilotek do 3/4 wysokości.
  • Pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...