Muffiny ze śliwkami

Muffiny ze śliwkami
Autor: Shutterstock Muffiny ze śliwkami - do pracy i po pracy
łatwy
25 min
4

Muffiny ze śliwkami są pyszne, puszyste, a na dodatek bajecznie proste do upieczenia. Świetnie smakują, jako dodatek do porannej kawy i herbaty, w sam raz nadają się na lekki deser i podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis na muffiny ze śliwkami.

SKŁADNIKI

  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki otrąb owsianych 
  • 1/2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/lub 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 malutkie lub 2 bardzo duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestki, odstawić. 
  • Masło roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru.
  • Odstawić masło z ognia, dodać cukier, mąkę kartoflaną, ekstrakt 
z wanilii (lub cukier wanilinowy), szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać ze sobą wszystkie składniki do uzyskania jednorodnej masy.
  • Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie mieszać. Do lśniącej masy dodać przesianą mąkę pszenną, otręby owsiane i proszek do pieczenia. Szybko wymieszać. 
  • Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, do każdej włożyć po 2 połówki śliwek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce i ostudzić.