Muffiny ze śliwkami. Ekspresowy i niezawodny wypiek
2023-09-04
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Muffiny ze śliwkami są pyszne, puszyste, a na dodatek bajecznie proste do upieczenia. Świetnie smakują jako dodatek do porannej kawy i herbaty, w sam raz nadają się na lekki deser i podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis na muffiny ze śliwkami.
SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/lub 2 łyżki cukru wanilinowego
- 3 malutkie lub 2 bardzo duże jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestki, odstawić.
- Masło roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru.
- Odstawić masło z ognia, dodać cukier, mąkę kartoflaną, ekstrakt z wanilii (lub cukier wanilinowy), szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać ze sobą wszystkie składniki do uzyskania jednorodnej masy.
- Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie mieszać. Do lśniącej masy dodać przesianą mąkę pszenną, otręby owsiane i proszek do pieczenia. Szybko wymieszać.
- Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, do każdej włożyć po 2 połówki śliwek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce i ostudzić.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Zobacz naszą galerię z innymi naszymi przepisami na ciasta ze śliwkami