Babeczki à la pączki. Lekkie jak chmurka, idealne na tłusty czwartek

babeczki a la pączki
Autor: Shutterstock Babeczki à la pączki są puszyste i urzekają smakiem.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Puszyste pączki to obowiązkowa pozycja w karnawałowym menu. W tym roku warto jednak postawić na nowość. Obłędnie babeczki à la pączki to połączenie, w którym można się zakochać. Są pyszne, lekkie jak chmurka i po brzegi wypełnione owocową konfiturą. Poznajcie sprawdzony przepis na babeczki à la pączki i zaskoczcie bliskich tym oryginalnym wypiekiem.

Babeczki à la pączki – składniki

Pyszne i puszyste babeczki, które do złudzenia przypominają tradycyjne pączki, robi się z prostych i niedrogich składników. Te same produkty wykorzystuje się do przygotowania tradycyjnych pączków. Wszystkie składniki są w łatwo dostępne bez względu na porę roku.

Lista składników została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich obejmuje produkty potrzebne do zrobienia zaczynu drożdżowego. Druga to produkty do ciasta, a trzecia to dodatki jak nadzienie czy dekoracja.

Jak zrobić babeczki à la pączki?

Przepis na rozpływające się w ustach babeczki à la pączki nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać, że pączkowe babeczki robi się z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki, aby się ogrzały.

Przepis na babeczki à la pączki jest podzielony na kilka etapów:

  • 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. etap – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. etap – uformowanie babeczek i nadzianie ich konfiturą, odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 4. etap – upieczenie babeczek à la pączki w piekarniku
  • 5. etap – udekorowanie babeczek cukrem pudrem lub lukrem i skórką pomarańczową

Jak upiec babeczki à la pączki?

W tym prostym przepisie tradycyjne smażenie zostało zastąpione pieczeniem w piekarniku. Miękkie i puszyste babeczki pączkowe najlepiej upiec w formie na muffinki. Porcje ciasta wypełnionego pysznym nadzieniem wykłada się do papilotek, a następnie do formy. Babeczki à la pączki pieką się w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie pięknie wyrosną i lekko się zarumienią.

Pieczenie sprawia, że pączkowe babeczki są lekkie i nieco mniej kalorycznie niż tradycyjne smażone pączki. Bez wyrzutów sumienia mogą zjeść je nawet ci, którzy są na diecie odchudzającej.

Jak podawać babeczki à la pączki?

Ten pyszny słodki wypiek, który łączy dwie słodkie przekąski w jedną obłędną całość, to ciekawa propozycja na tłusty czwartek. Babeczki, które do złudzenia przypominają pączki, sprawdzą się też przez cały karnawał. Dzięki temu, że przepis jest tak prosty, można je robić na inne okazje. Bez okazji też świetnie smakują.

Upieczone babeczki à la pączki można delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Lukier i skórka pomarańczowa sprawią, że jeszcze bardziej będą przypominać klasyczne pączki.

SKŁADNIKI

  • zaczyn drożdżowy:
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

  • ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli

  • Dodatkowo:
  • ulubiona konfitura lub dżem
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać ciepłe mleko. Wsypać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Jajko i żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z solą i mieszać do połączenia składników.
  • Wlać roztopione masło i wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie podzielić na 16 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoniach i nałożyć nadzienie. Uformować kulkę i przełożyć do papilotek lub formy na muffinki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Każdą babeczkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż babeczki zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej