Muffinki owsiane. Błyskawiczny przepis na dietetyczne drugie śniadanie

owsiane muffinki
Autor: Shutterstock Jak zrobić muffinki owsiane? Oto prosty i ekspresowy przepis w 3 krokach.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Muffinki kojarzą się głównie z deserem. W tym przepisie poznacie pyszne i pełne zdrowia muffinki, które świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako przekąska, która zastąpi słodkie bułeczki i drożdżówki. Pełne prozdrowotnych składników owsiane muffinki są pyszne i można je wcinać nawet na diecie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten łatwy i szybki przepis na pyszne i zdrowe muffinki z płatków owsianych.

Z czego zrobić muffinki owsiane?

Do upieczenia pysznych domowych muffinek dietetycznych wykorzystuje się zaledwie kilka prostych składników, których cena nie przyprawia o zawrót głowy. Muffinki robi się z niedrogich i łatwo dostępnych produktów, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Być może macie je wszystkie w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Muffinki przyrządza się z produktów, które zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są bogate w witaminy i minerały. Mają korzystny wpływ na prawidłową pracę całego organizmu. Na liście składników nie ma ani białego cukru, ani mąki pszennej. Zostały zastąpione zdrowszymi zamiennikami.

Aby zrobić w domu pyszne dietetyczne muffinki, należy zaopatrzyć się w pięć takich produktów jak:

Jak zrobić muffinki owsiane?

Pyszne i zdrowe muffinki z płatków owsianych robi się łatwo i szybko. Przepis składa się z kilku bardzo prostych kroków. Wystarczy przygotować muffinki według tego sprawdzonego przepisu, a udadzą się i będą smakować każdemu.

  • 1. krok – wymieszanie płatków owsianych i jaglanych z mlekiem i odstawienie ich na 10 minut
  • 2. krok – wymieszanie z pozostałymi składnikami i przełożenie ciasta do formy do muffinek
  • 3. krok – upieczenie muffinek owsianych w piekarniku

Jak długo piec muffinki owsiane?

Dietetyczne muffinki z płatków owsianych przygotowane według tego prostego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Formę z muffinkami wstawia się do gorącego piekarnika i piecze około 40 minut. Muffinki owsiane są gotowe, kiedy wierzch stanie się apetycznie rumiany.

SKŁADNIKI

  • 120 ml mleka
  • 60 g płatków owsianych
  • 30 g płatków jaglanych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać płatki owsiane i jaglane. Wlać mleko i odstawić na 10 minut.
  • Do płatków wbić jajko i dodać miód. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy do muffinek wyłożonej papilotkami.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Podawać na drugie śniadanie lub jako zdrowy deser.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szulc-Górska
więcej