Muffinki owsiane. Błyskawiczny przepis na dietetyczne drugie śniadanie
Dieta wegetariańska
Muffinki kojarzą się głównie z deserem. W tym przepisie poznacie pyszne i pełne zdrowia muffinki, które świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako przekąska, która zastąpi słodkie bułeczki i drożdżówki. Pełne prozdrowotnych składników owsiane muffinki są pyszne i można je wcinać nawet na diecie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten łatwy i szybki przepis na pyszne i zdrowe muffinki z płatków owsianych.
Z czego zrobić muffinki owsiane?
Do upieczenia pysznych domowych muffinek dietetycznych wykorzystuje się zaledwie kilka prostych składników, których cena nie przyprawia o zawrót głowy. Muffinki robi się z niedrogich i łatwo dostępnych produktów, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Być może macie je wszystkie w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.
Muffinki przyrządza się z produktów, które zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są bogate w witaminy i minerały. Mają korzystny wpływ na prawidłową pracę całego organizmu. Na liście składników nie ma ani białego cukru, ani mąki pszennej. Zostały zastąpione zdrowszymi zamiennikami.
Aby zrobić w domu pyszne dietetyczne muffinki, należy zaopatrzyć się w pięć takich produktów jak:
- płatki owsiane
- płatki jaglane
- mleko
- jajko
- miód
Jak zrobić muffinki owsiane?
Pyszne i zdrowe muffinki z płatków owsianych robi się łatwo i szybko. Przepis składa się z kilku bardzo prostych kroków. Wystarczy przygotować muffinki według tego sprawdzonego przepisu, a udadzą się i będą smakować każdemu.
- 1. krok – wymieszanie płatków owsianych i jaglanych z mlekiem i odstawienie ich na 10 minut
- 2. krok – wymieszanie z pozostałymi składnikami i przełożenie ciasta do formy do muffinek
- 3. krok – upieczenie muffinek owsianych w piekarniku
Jak długo piec muffinki owsiane?
Dietetyczne muffinki z płatków owsianych przygotowane według tego prostego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Formę z muffinkami wstawia się do gorącego piekarnika i piecze około 40 minut. Muffinki owsiane są gotowe, kiedy wierzch stanie się apetycznie rumiany.
SKŁADNIKI
- 120 ml mleka
- 60 g płatków owsianych
- 30 g płatków jaglanych
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać płatki owsiane i jaglane. Wlać mleko i odstawić na 10 minut.
- Do płatków wbić jajko i dodać miód. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy do muffinek wyłożonej papilotkami.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż zaczną się rumienić.
- Podawać na drugie śniadanie lub jako zdrowy deser.