Owsiane muffinki z kubeczka. Genialny patent z TikToka na pyszne śniadanie w 20 minut
Dieta wegetariańska
Przepis na owsiane muffinki z kubeczka podbijają TikToka. Pyszne i zdrowe babeczki z płatków owsianych są proste i szybkie do przygotowania w domu. Ich dodatkową zaletą jest to, że przepis można modyfikować i dodawać składniki, które wzbogacą domowe muffinki z kubeczka.
Owsiane muffinki z kubeczka – składniki
Do przygotowania smakowitych muffinek są potrzebne łatwo dostępne produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc pyszne i zdrowe babeczki można piec bez względu na pogodę za oknem. Do upieczenia owsianych muffinek należy przygotować:
- płatki owsiane – źródło prozdrowotnych substancji odżywczych
- banana – skarbnica potasu, magnezu, wapnia, jodu i fosforu oraz witamin
- mleko – źródło białka
- jajka – dostarczają minerały i witaminy
- sodę oczyszczoną – ma działanie spulchniające
Jak zrobić owsiane muffinki z kubeczka?
To prosty przepis na zdrowe śniadanie lub dietetyczny deser. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładko, a następnie przelać do kubków żaroodpornych i wstawić do piekarnika. Ciastem można też napełnić papilotki. Muffinki piecze się w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Pyszne babeczki można przygotować także w kuchence mikrofalowej.
Jak wzbogacić owsiane muffinki z kubeczka?
To podstawowy przepis na muffinki z płatków owsianych z kubeczka. Dzięki dodatkowi innych składników można w prosty sposób podkręcić ich smak. Co więc dodać do babeczek, aby smakowały jeszcze lepiej? Sprawdzą się takie składniki jak:
- posiekana czekolada
- posiekane orzechy
- rodzynki
- miód
- syrop klonowy
- migdałowa kruszonka
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 banan
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane zblendować z bananem, jajkami, cukrem, mlekiem i sodą na gładko.
- Masę przelać do żaroodpornych kubeczków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie lub na deser.