Owsiane muffinki z kubeczka. Genialny patent z TikToka na pyszne śniadanie w 20 minut

muffinki z kubeczka
Autor: Shutterstock Owsiane muffinki z kubeczka zrobisz z 6 składników w 20 minut.
łatwy
25 min
2

Dieta wegetariańska

Przepis na owsiane muffinki z kubeczka podbijają TikToka. Pyszne i zdrowe babeczki z płatków owsianych są proste i szybkie do przygotowania w domu. Ich dodatkową zaletą jest to, że przepis można modyfikować i dodawać składniki, które wzbogacą domowe muffinki z kubeczka.

Owsiane muffinki z kubeczka – składniki

Do przygotowania smakowitych muffinek są potrzebne łatwo dostępne produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc pyszne i zdrowe babeczki można piec bez względu na pogodę za oknem. Do upieczenia owsianych muffinek należy przygotować:

  • płatki owsiane – źródło prozdrowotnych substancji odżywczych
  • banana – skarbnica potasu, magnezu, wapnia, jodu i fosforu oraz witamin
  • mleko – źródło białka
  • jajka – dostarczają minerały i witaminy
  • sodę oczyszczoną – ma działanie spulchniające

Jak zrobić owsiane muffinki z kubeczka?

To prosty przepis na zdrowe śniadanie lub dietetyczny deser. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładko, a następnie przelać do kubków żaroodpornych i wstawić do piekarnika. Ciastem można też napełnić papilotki. Muffinki piecze się w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Pyszne babeczki można przygotować także w kuchence mikrofalowej.

Jak wzbogacić owsiane muffinki z kubeczka?

To podstawowy przepis na muffinki z płatków owsianych z kubeczka. Dzięki dodatkowi innych składników można w prosty sposób podkręcić ich smak. Co więc dodać do babeczek, aby smakowały jeszcze lepiej? Sprawdzą się takie składniki jak:

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane zblendować z bananem, jajkami, cukrem, mlekiem i sodą na gładko.
  • Masę przelać do żaroodpornych kubeczków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie lub na deser.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej