Kruche ciasteczka robię z 5 składników. Sekretem ich smaku jest to sezonowe warzywo

kruche ciasteczka dyniowe
Autor: Shutterstock Zamiast do zupy dodaj do kruchego ciasta. Te ciasteczka to idealna słodka przekąska na jesień.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Kruche ciasteczka to pyszna słodka przekąska. W tym przepisie kruche ciasto wzbogaca się sezonowym warzywem, które jest idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Dynia, bo to o niej właśnie mowa, dodaje smaku i sprawia, że ciasteczka prezentują się przepysznie. Poznajcie prosty przepis na wyborne jesienne ciasteczka dyniowe.

Z czego zrobić kruche ciasteczka dyniowe?

Kruche ciasteczka dyniowe są wyjątkowo dobre i składają się z pięciu produktów. Lista niezbędnych składników jest krótka. Są łatwo dostępne w wielu sklepach. Sezon na dynię jeszcze trwa, więc warto z niego skorzystać. Ciasteczka można jednak piec przez cały rok. Poza sezonem można wykorzystać domowy mus z dyni ze słoika.

Co jest potrzebne, aby upiec domowe kruche ciasteczka z tym sezonowym warzywem? Oprócz purèe z dyni należy zaopatrzyć się w mąkę pszenną, masło, cukier i cynamon.

To podstawowy przepis na ciasteczka dyniowe, który można modyfikować. Smak tej słodkiej przekąski podkręci przyprawa do piernika, posiekane orzechy czy płatki migdałowe. Sprawdzą się też chipsy czekoladowe.

Jak zrobić kruche ciasteczka dyniowe?

Przygotowanie fury pysznych ciasteczek z dodatkiem purèe z dyni jest proste. To łatwy przepis na przyjemnie chrupiącą słodką przekąskę, który zachwyci pod każdym względem. Warto jednak pamiętać, że kruche ciasto rządzi się swoimi prawami. Można je wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Formuje się z niego kulę i wstawia do lodówki na godzinę.

Jak więc przygotować w sam raz słodkie i kruche ciasteczka dyniowe? Przepis został podzielony na kilka kroków, co znacznie ułatwia pracę w kuchni.

  • 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – rozwałkowane ciasta i wykrojenie ciasteczek
  • 3. krok – ułożenie ciasteczek na blasze
  • 4. krok – upieczenie ciasteczek dyniowych w piekarniku

Jak podawać kruche ciasteczka dyniowe?

Wyborne ciasteczka z kruchego ciasta wzbogacone purèe z dyni to pomysł na słodką przekąskę lub deser. Upieczone i ostudzone ciasteczka można udekorować lukrem i oprószyć cynamonem. Świetnie smakują z aromatyczną kawą i owocową herbatą. Kruche ciasteczka dyniowe zrobią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 75 g purèe z dyni
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • dodatkowo:
  • lukier cytrynowy
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i cynamon. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i purèe z dyni. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki lub szklanki wykroić kółeczka.
  • Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem cytrynowym i posypać cynamonem.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej