Kokosowe drożdżówki. Proste, szybkie i cudownie puszyste domowe bułeczki

kokosowe drożdżówki
Autor: Shutterstock Kokosowe drożdżówki to łatwy przepis dla początkujących.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Domowe drożdżówki z kokosowym nadzieniem smakują przepysznie. To propozycja na słodkie śniadanie, deser lub przekąskę w ciągu dnia. Doskonale zastąpią gotowe bułeczki ze sklepu. Przepis na kokosowe drożdżówki nie jest skomplikowany, a lista składników jest krótka. Jak więc zrobić kokosowe drożdżówki? Poznajcie sprawdzony przepis.

Z czego zrobić kokosowe drożdżówki?

Do upieczenia pysznych domowych drożdżówek z nadzieniem o smaku kokosowym i cytrynowym lukrem potrzebne są produkty, które są w sklepach przez cały rok. Część z nich zawsze jest w domu. Na liście składników znajdują się więc takie artykuły jak:

  • mąka pszenna
  • drożdże
  • jajka
  • mleko
  • cukier oraz cukier puder
  • masło
  • wiórki kokosowe
  • sok z cytryny

Jak zrobić kokosowe drożdżówki?

Przepis na obłędne kokosowe drożdżówki jest łatwy, a dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, w trakcie przygotowanie nikogo nie spotkają przykre niespodzianki. To dobry przepis dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w pieczeniu ciast drożdżowych. Przepis jest podzielony na kilka etapów:

  • 1. etap – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. etap – przygotowanie kokosowego nadzienia
  • 3. etap – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia i zwinięcie w roladkę, a następnie pokrojenie na równe kawałki.
  • 4. etap – ułożenie drożdżówek w formie lub na blasze
  • 5. etap – upieczenie kokosowych drożdżówek
  • 6. etap – ostudzenie bułeczek i udekorowanie ich cytrynowym lukrem

Kiedy podawać kokosowe drożdżówki?

Pyszne i mega puszyste drożdżówki z kokosem sprawdzą się zawsze. Świetnie smakują na śniadanie lub drugie śniadanie. To propozycja na deser czy małą słodką przekąskę w ciągu dnia. Drożdżówki kokosowe pysznie łączą się z kawą, herbatą i mlecznymi koktajlami. Słodkie domowe bułeczki z kokosowym nadzieniem to również pomysł na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 jajka
  •  
  • nadzienie:
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 80 g roztopionego masła

  • lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski. Wsypać drożdże i cukier. Wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać rózgą.
  • Stopniowo wsypywać mąkę i wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło i wyrabiać, aż stanie gładkie i miękkie.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Przygotować nadzienie. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem i masłem.
  • Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Chwilę zagniatać, a następnie podzielić na dwie cześć. Każą z nich rozwałkować na prostokąt i równomiernie wyłożyć po połowie kokosowego nadzienia. Zawinąć w roladę i pokroić na równe kawałki.
  • Drożdżówki układać w formie do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 minut.
  • Kiedy drożdżówki się pieką, przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny.
  • Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, a następnie skropić lukrem.
  • Podawać na śniadanie, deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej