Kokosowe drożdżówki. Proste, szybkie i cudownie puszyste domowe bułeczki
Dieta wegetariańska
Domowe drożdżówki z kokosowym nadzieniem smakują przepysznie. To propozycja na słodkie śniadanie, deser lub przekąskę w ciągu dnia. Doskonale zastąpią gotowe bułeczki ze sklepu. Przepis na kokosowe drożdżówki nie jest skomplikowany, a lista składników jest krótka. Jak więc zrobić kokosowe drożdżówki? Poznajcie sprawdzony przepis.
Z czego zrobić kokosowe drożdżówki?
Do upieczenia pysznych domowych drożdżówek z nadzieniem o smaku kokosowym i cytrynowym lukrem potrzebne są produkty, które są w sklepach przez cały rok. Część z nich zawsze jest w domu. Na liście składników znajdują się więc takie artykuły jak:
Jak zrobić kokosowe drożdżówki?
Przepis na obłędne kokosowe drożdżówki jest łatwy, a dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, w trakcie przygotowanie nikogo nie spotkają przykre niespodzianki. To dobry przepis dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w pieczeniu ciast drożdżowych. Przepis jest podzielony na kilka etapów:
- 1. etap – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 2. etap – przygotowanie kokosowego nadzienia
- 3. etap – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia i zwinięcie w roladkę, a następnie pokrojenie na równe kawałki.
- 4. etap – ułożenie drożdżówek w formie lub na blasze
- 5. etap – upieczenie kokosowych drożdżówek
- 6. etap – ostudzenie bułeczek i udekorowanie ich cytrynowym lukrem
Kiedy podawać kokosowe drożdżówki?
Pyszne i mega puszyste drożdżówki z kokosem sprawdzą się zawsze. Świetnie smakują na śniadanie lub drugie śniadanie. To propozycja na deser czy małą słodką przekąskę w ciągu dnia. Drożdżówki kokosowe pysznie łączą się z kawą, herbatą i mlecznymi koktajlami. Słodkie domowe bułeczki z kokosowym nadzieniem to również pomysł na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 30 g roztopionego masła
- 10 g suchych drożdży
- 2 jajka
- nadzienie:
- 1 szklanka cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 80 g roztopionego masła
lukier:- 120 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski. Wsypać drożdże i cukier. Wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać rózgą.
- Stopniowo wsypywać mąkę i wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło i wyrabiać, aż stanie gładkie i miękkie.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotować nadzienie. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem i masłem.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Chwilę zagniatać, a następnie podzielić na dwie cześć. Każą z nich rozwałkować na prostokąt i równomiernie wyłożyć po połowie kokosowego nadzienia. Zawinąć w roladę i pokroić na równe kawałki.
- Drożdżówki układać w formie do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 minut.
- Kiedy drożdżówki się pieką, przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, a następnie skropić lukrem.
- Podawać na śniadanie, deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.