Keto pączki - przepis na tłusty czwartek dla osób na diecie ketogenicznej

Keto pączki to przepyszny deser dla tych, którzy chcą zjeść w tłusty czwartek tradycyjnego pączka, ale nie chcą wychodzić z ketozy. Keto pączki są puszyste, mięciutki i trochę zdrowsze od tych tradycyjnych z pszennej mąki. Także polecamy je dla wszystkich, nie tylko dla osób stosujących dietę ketogeniczną.
2 szklanki maki migdałowej
0,5 szklanki słodziku w kryształkach
1 łyżka sody oczyszczonej
4 duże jajka
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę migdałową wymieszaj dokładnie ze słodzikiem i sodą.
W drugim naczyniu rozkłóć jajka i wymieszaj je z octem i mlekiem roślinnym.
Wymieszaj dokładnie składniki suche z mokrymi na jednolite ciasto.
Blaszkę do pieczenia lub specjalną blaszkę do pączków nasmaruj tłuszczem.
Masę na pączki przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z odciętym rogiem.
Wyciskaj na blaszkę nieduże kulki lub obręcze.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok 15 min.
Blaszkę wyjmij z piekarnika i odstaw na lika minut, aby pączki lekko przestygły.
Następnie wyłóż na ruszt lub kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Jak udekorować keto pączki?
Keto pączki można oprószyć szybkim słodzikiem, lukrem ze słodziku i soku z cytryny lub polewą przygotowaną z tłuszczu, słodziku i kakao. Można je obsypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Polecamy też: