Tłusty czwartek: Keto pączki - przepis dla osób na diecie ketogenicznej

Keto pączki
Autor: Shutterstock Keto pączki do złudzenia przypominają zwykłe donuty.
łatwy
20 min
4

Keto pączki to przepyszny deser dla tych, którzy chcą zjeść w tłusty czwartek tradycyjnego pączka, ale nie chcą wychodzić z ketozy. Keto pączki są puszyste, mięciutki i trochę zdrowsze od tych tradycyjnych z pszennej mąki. Także polecamy je dla wszystkich, nie tylko dla osób stosujących dietę ketogeniczną.

Jak udekorować keto pączki?

Keto pączki można oprószyć szybkim słodzikiem, lukrem ze słodziku i soku z cytryny lub polewą przygotowaną z tłuszczu, słodziku i kakao. Można je obsypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki maki migdałowej
  • 0,5 szklanki słodziku w kryształkach
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę migdałową wymieszaj dokładnie ze słodzikiem i sodą. 
  • W drugim naczyniu rozkłóć jajka i wymieszaj je z octem i mlekiem roślinnym.
  • Wymieszaj dokładnie składniki suche z mokrymi na jednolite ciasto.
  • Blaszkę do pieczenia lub specjalną blaszkę do pączków nasmaruj tłuszczem.
  • Masę na pączki przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z odciętym rogiem.
  • Wyciskaj na blaszkę nieduże kulki lub obręcze. 
  • Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok 15 min.
  • Blaszkę wyjmij z piekarnika i odstaw na lika minut, aby pączki lekko przestygły.
  • Następnie wyłóż na ruszt lub kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej