Keto pączki - przepis na tłusty czwartek dla osób na diecie ketogenicznej

2021-02-08
Anna Szubińska
Keto pączki
Autor: Shutterstock Keto pączki do złudzenia przypominają zwykłe donuty.
łatwy
20 min
4

Keto pączki to przepyszny deser dla tych, którzy chcą zjeść w tłusty czwartek tradycyjnego pączka, ale nie chcą wychodzić z ketozy. Keto pączki są puszyste, mięciutki i trochę zdrowsze od tych tradycyjnych z pszennej mąki. Także polecamy je dla wszystkich, nie tylko dla osób stosujących dietę ketogeniczną.

Składniki

2 szklanki maki migdałowej

0,5 szklanki słodziku w kryształkach

1 łyżka sody oczyszczonej

4 duże jajka

1 łyżka octu jabłkowego

3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę migdałową wymieszaj dokładnie ze słodzikiem i sodą. 

W drugim naczyniu rozkłóć jajka i wymieszaj je z octem i mlekiem roślinnym.

Wymieszaj dokładnie składniki suche z mokrymi na jednolite ciasto.

Blaszkę do pieczenia lub specjalną blaszkę do pączków nasmaruj tłuszczem.

Masę na pączki przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z odciętym rogiem.

Wyciskaj na blaszkę nieduże kulki lub obręcze. 

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok 15 min.

Blaszkę wyjmij z piekarnika i odstaw na lika minut, aby pączki lekko przestygły.

Następnie wyłóż na ruszt lub kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Jak udekorować keto pączki?

Keto pączki można oprószyć szybkim słodzikiem, lukrem ze słodziku i soku z cytryny lub polewą przygotowaną z tłuszczu, słodziku i kakao. Można je obsypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Polecamy też: