Keto pączki - przepis na tłusty czwartek dla osób na diecie ketogenicznej
2024-02-05
łatwy
20 min
4
Keto pączki to przepyszny deser dla tych, którzy chcą zjeść w tłusty czwartek tradycyjnego pączka, ale nie chcą wychodzić z ketozy. Keto pączki są puszyste, mięciutkie i trochę zdrowsze od tych tradycyjnych z pszennej mąki. Polecamy je więc wszystkim, nie tylko osobom stosującym dietę keto.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 0,5 szklanki słodziku w kryształkach
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 4 duże jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę migdałową wymieszaj dokładnie ze słodzikiem i sodą.
- W drugim naczyniu rozkłóć jajka i wymieszaj je z octem i mlekiem roślinnym.
- Wymieszaj dokładnie składniki suche z mokrymi na jednolite ciasto.
- Blaszkę do pieczenia lub specjalną blaszkę do pączków nasmaruj tłuszczem.
- Masę na pączki przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z odciętym rogiem.
- Wyciskaj na blaszkę nieduże kulki lub obręcze.
- Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok 15 min.
- Blaszkę wyjmij z piekarnika i odstaw na lika minut, aby pączki lekko przestygły.
- Następnie wyłóż na ruszt lub kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Jak udekorować keto pączki?
Keto pączki można oprószyć sypkim słodzikiem, lukrem ze słodziku i soku z cytryny lub polewą przygotowaną z tłuszczu, słodziku i kakao. Można je obsypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Polecamy też: