Keto pączki - przepis na tłusty czwartek dla osób na diecie ketogenicznej

Keto pączki
Autor: Shutterstock Keto pączki przygotowuje przygotowane z mąki migdałowej.
łatwy
20 min
4

Keto pączki to przepyszny deser dla tych, którzy chcą zjeść w tłusty czwartek tradycyjnego pączka, ale nie chcą wychodzić z ketozy. Keto pączki są puszyste, mięciutkie i trochę zdrowsze od tych tradycyjnych z pszennej mąki. Polecamy je więc wszystkim, nie tylko osobom stosującym dietę keto.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 0,5 szklanki słodziku w kryształkach
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę migdałową wymieszaj dokładnie ze słodzikiem i sodą. 
  • W drugim naczyniu rozkłóć jajka i wymieszaj je z octem i mlekiem roślinnym.
  • Wymieszaj dokładnie składniki suche z mokrymi na jednolite ciasto.
  • Blaszkę do pieczenia lub specjalną blaszkę do pączków nasmaruj tłuszczem.
  • Masę na pączki przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z odciętym rogiem.
  • Wyciskaj na blaszkę nieduże kulki lub obręcze. 
  • Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok 15 min.
  • Blaszkę wyjmij z piekarnika i odstaw na lika minut, aby pączki lekko przestygły.
  • Następnie wyłóż na ruszt lub kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Jak udekorować keto pączki?

Keto pączki można oprószyć sypkim słodzikiem, lukrem ze słodziku i soku z cytryny lub polewą przygotowaną z tłuszczu, słodziku i kakao. Można je obsypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Polecamy też:

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej