Keto muffinki z jagodami. Puszyste i pyszne, a kalorii tyle co nic
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy na diecie keto można jeść owoce? Oczywiście, ale z pewnymi wyjątkami. Do owoców, które bez obaw można wcinać na diecie ketogenicznej, należą jagody. Dlatego warto upiec pyszne i niskokaloryczne muffinki z jagodami. Nie ma w nich mąki pszennej, ani białego cukru. Zobaczcie, jak zrobić pyszne keto muffinki wypełnione jagodami.
Z czego zrobić keto muffinki z jagodami?
Niskokaloryczne babeczki z dodatkiem jagód robi się ze składników, które są łatwo dostępne w wielu sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością. Do upieczenia obłędnych muffinek jagodowych będą potrzebne takie produkty jak:
- mąka migdałowa
- mleko
- jajko
- słodzik
- proszek do pieczenia
- sól
- świeże jagody
Jak zrobić keto muffinki z jagodami?
Ketogeniczne muffinki z jagodami robi łatwo i szybko. Najpierw należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodaje się jajko i mleko. Całość miesza się łyżką, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Do foremek nakłada się trochę ciasta i jagody. Owoce przykrywa się pozostałym ciastem. Wierzch można dodatkowo posypać jagodami. Muffinki piecze się przez kwadrans w temperaturze 180 stopni C.
Kiedy podawać keto muffinki z jagodami?
Ten przepis warto zapisać. Muffinki z jagodami smakują każdemu. Nawet ci, którzy nie są na diecie, będą nimi zachwyceni. To propozycja na sezonowy deser z owocami. Świetnie smakują jako słodka i niskokaloryczna przekąską w ciągu dnia. Muffinki na pewno przypadną do smaku najmłodszym.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 100 g jagód
- 1/4 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżki słodzika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Wbić jajko i wlać mleko. Wymieszać.
- Ciasto nałożyć do 1/4 wysokości foremek do muffinek. Delikatnie wcisnąć w ciasto po kilka jagód i nałożyć porcje ciasta. Pozostałe jagody ułożyć na wierzchu.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser.