Keto muffinki z jagodami. Puszyste i pyszne, a kalorii tyle co nic

keto muffinki z jagodami
Autor: Shutterstock Keto muffinki z jagodami to dietetyczny deser bez mąki pszennej i białego cukru.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy na diecie keto można jeść owoce? Oczywiście, ale z pewnymi wyjątkami. Do owoców, które bez obaw można wcinać na diecie ketogenicznej, należą jagody. Dlatego warto upiec pyszne i niskokaloryczne muffinki z jagodami. Nie ma w nich mąki pszennej, ani białego cukru. Zobaczcie, jak zrobić pyszne keto muffinki wypełnione jagodami.

Z czego zrobić keto muffinki z jagodami?

Niskokaloryczne babeczki z dodatkiem jagód robi się ze składników, które są łatwo dostępne w wielu sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością. Do upieczenia obłędnych muffinek jagodowych będą potrzebne takie produkty jak:

Jak zrobić keto muffinki z jagodami?

Ketogeniczne muffinki z jagodami robi łatwo i szybko. Najpierw należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodaje się jajko i mleko. Całość miesza się łyżką, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Do foremek nakłada się trochę ciasta i jagody. Owoce przykrywa się pozostałym ciastem. Wierzch można dodatkowo posypać jagodami. Muffinki piecze się przez kwadrans w temperaturze 180 stopni C.

Kiedy podawać keto muffinki z jagodami?

Ten przepis warto zapisać. Muffinki z jagodami smakują każdemu. Nawet ci, którzy nie są na diecie, będą nimi zachwyceni. To propozycja na sezonowy deser z owocami. Świetnie smakują jako słodka i niskokaloryczna przekąską w ciągu dnia. Muffinki na pewno przypadną do smaku najmłodszym.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 100 g jagód
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki słodzika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Wbić jajko i wlać mleko. Wymieszać.
  • Ciasto nałożyć do 1/4 wysokości foremek do muffinek. Delikatnie wcisnąć w ciasto po kilka jagód i nałożyć porcje ciasta. Pozostałe jagody ułożyć na wierzchu.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej