Ciasteczka z żurawiną, czekoladą i orzechami włoskimi: przepis na bożonarodzeniowe delicje
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Ciasteczka z żurawiną, czekoladą i orzechami włoskimi - w święta kalorie się nie liczą! Odpocznijcie od makowca i kutii i spróbujcie ciasteczek z dodatkami w świątecznym wydaniu.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 150 g masła
- cynamon
- soda oczyszczona
- sól
- cukier
- orzechy włoskie
- czekolada mleczna
- żurawina
- zapach waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce ubij masło z cukrem na gładką masę. Dalej miksując dodaj jajko.
- Do ciasta dodaj mąkę, cynamon, szczyptę soli i zapach waniliowy. Wymieszaj delikatnie całość.
- Na koniec dodaj żurawinę (jeśli wcześniej była zamrożona należy ją rozmrozić przed dodaniem do ciasta), posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszaj całość.
- Blaty wyłóż papierem do pieczenia.
- Nabieraj łyżką ciasto i układaj na blaszce.
- Zrób odstępy, gdyż ciasteczka urosną.
- Piecz w temperaturze 180 st. C przez 20 minut, aż brzegi ciastek będą brązowe.
- Po ostudzeniu przełóż ciasteczka na talerz.
- Ciasteczka można udekorować polewą czekoladową.