Ciasteczka twarogowe. Kruche, delikatne i w sam raz słodkie

ciasteczka twarogowe
Autor: Shutterstock Ciasteczka twarogowe to pyszny, łatwy i szybki smakołyk do kawy lub na deser.
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

Ciasteczka twarogowe sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu bez względu na okazję czy porę roku. To pomysł na smaczny dodatek do kawy, deser lub słodką przekąskę. Przepis na ciasteczka twarogowe jest łatwy i szybki, dlatego warto z niego skorzystać. Oto prosty i błyskawiczny przepis na wyborne ciasteczka twarogowe.

Ciasteczka twarogowe – składniki

Lista składników, które potrzebne są do upieczenia pysznych ciasteczek twarogowych, jest dość krótka. Znajdują się na niej proste i dostępne bez żadnych problemów produkty. Dlatego też ciasteczka można robić przez cały rok. Co więc jest potrzebne do ciasteczek twarogowych? Na liście produktów znalazły się:

Jak zrobić ciasteczka twarogowe?

Przepis na domowe ciasteczka twarogowe jest łatwy, a ich przygotowanie nie zajmuje wielu godzin. Do twarogu dodaje się jajka, cukier i sól. Składniki najlepiej zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Następnie wlewa się olej i blenduje do połączenia składników. Do powstałej masy wsypuje się mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miesza za pomocą łyżki. Powstałe ciasto wyrabia się ręcznie i dzieli na dwie części. Jedną warto przykryć ściereczką lub folią spożywczą, aby nie obeschło. Jeden wałeczek kroi się na kawałki, formuje kuleczki i delikatnie spłaszcza. Ciasto można też lekko rozwałkować i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Układa się je na blasze. Pamiętajcie, aby zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka urosną. Odstępy zapobiegną zlepieniu się wypieku. Każde ciasteczko posypuje się cukrem trzcinowym wymieszanym z mielonym cynamonem.

Jak upiec ciasteczka twarogowe?

Upieczenie domowych ciasteczek twarogowych nie jest trudne. Całą pracę wykonuje piekarnik. Należy rozgrzać go do temperatury 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut. Po tym czasie ciasteczka wyjmuje się z piekarnika i odstawia do ostygnięcia.

Kiedy podawać ciasteczka twarogowe?

Ciasteczka twarogowe to słodki przysmak, który zawsze będzie smakować. Ciasteczka świetnie komponują się z kawą i herbatą. Są doskonałym małym co nieco w ciągu dnia i zastąpią gotowe słodkie przekąski. Ciasteczka twarogowe sprawdzą się na deser po obiedzie, imprezach i w czasie świąt.

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 400 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli. Zmiksować blenderem na gładko.
  • Cały czas blendując, wlać olej i miksować do połączenia składników.
  • Wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać rękami kilka minut. Podzielić na dwie część i uformować z nich wałeczki.
  • Wałeczki pPokroić na kawałki o szerokości około 1 cm. Uformować kuleczki i lekko rozpłaszczyć dłońmi. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każde ciasteczko posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Piec partiami.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
więcej