Ciasteczka owsiane bez cukru. Najprostszy przepis na zdrowy deser lub przekąskę
Dieta wegetariańska
Płatki owsiane można wykorzystywać na tysiąc różnych sposobów. Jednym z nich są pyszne owsiane ciasteczka bez dodatku cukru. Ich smak jest obłędny i żaden gotowy produkt nie jest w stanie ich zastąpić. Przygotowanie ciasteczek jest banalnie proste i ekspresowe. Oto łatwy przepis na zdrowe ciasteczka owsiane bez cukru.
Na co są dobre ciastka owsiane?
Domowe ciasteczka owsiane bez cukru urzekają nie tylko obłędnym smakiem. Wszystkie składniki, z których się je robi, zawiera wiele cenny dla zdrowia witamin, minerałów i substancji odżywczych. Na liście produktów znalazły się więc takie prozdrowotne składniki jak:
- płatki owsiane – opóźniają starzenie się organizmu, zawierają błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe
- banany – źródło potasu, wspomagają odporność, pamięć i trawienie
- orzechy – bogate w błonnik, dobre tłuszcze i witaminy z grupy B
- suszone owoce – skarbnica błonnika, witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy
- jajka – źródło białka, wzmacniają mięśnie, kości i wzrok
- proszek do pieczenia – spulchnia ciasteczka owsiane
Co można dodać do ciastek owsianych?
Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane upieczone według tego przepisu zawierają różne dodatki, które podkręcają ich smak. Masa z płatków owsianych wzbogacona jest posiekanymi orzechami i suszonymi owocami. Wybierzcie te orzechy i owoce, które lubicie najbardziej. Mogą to być orzechy włoskie, laskowe, nerkowce lub migdały. Orzechy można zastąpić prażonymi pestkami słonecznika. Ciasteczka owsiane pysznie smakują z dodatkiem suszonej żurawiny, rodzynek czy posiekanych daktyli.
Jak się piecze ciasteczka owsiane?
Upieczenie domowych ciasteczek owsianych bez cukru według tego sprawdzonego przepisu nie jest skomplikowane. Najpierw należy wymieszać składniki suche, czyli płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i proszek do pieczenia. Następnie łączy się je z rozgniecionymi na puree bananami i jajkami. Z masy formuje się okrągłe ciasteczka i układa na blasze. Należy zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka urosną. Ułożone zbyt blisko siebie mogą się posklejać.
Jak długo można przechowywać ciastka owsiane?
Pyszne ciasteczka owsiane bez cukru zachowują smak i świeżość przez kilka dni. Warto przełożyć je do szklanego słoja lub szczelnie zamykanego pojemnika. Te ciasteczka owsiane są jednak tak dobre, że znikają w okamgnieniu.
Jak podawać ciasteczka owsiane bez cukru?
Zdrowe ciasteczka owsiane to dobry pomysł na małe co nieco na słodko. Sprawdzą się na deser po obiedzie. Mogą być też doskonałą zdrową przekąską w ciągu dnia. Kilka ciasteczek można zabrać ze sobą do pracy i zjeść w ciągu dnia, aby poprawić sobie humor i dodać energii na resztę dnia. Bez obaw można zapakować je dzieciom do śniadaniówki. Ciasteczka owsiane bez cukru mogą bez wyrzutów sumienia wcinać osoby, które są na diecie odchudzającej.
Ciasteczka owsiane bez cukru pysznie smakują z kawą i herbatą. Można podać do nich także mleko lub kakao.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
- 1/4 szklanki suszonych owoców
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane wymieszać z orzechami, suszonymi owocami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Obrane banany rozgnieść widelcem na papkę. Wbić jajka i wymieszać.
- Składniki suche połączyć z mokrymi. Dokładnie wymieszać
- Z ciasta formować okrągłe ciasteczka i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką i zdrową przekąskę w ciągu dnia.