Batoniki z orzechami pekan. Prosty przepis na orzechowy przysmak z piekarnika

batoniki z orzechami pekan
Autor: Shutterstock Batoniki z orzechami pekan to domowa słodka przekąska, która zachwyci smakiem.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Orzechy pekan to źródło wielu cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Właśnie dlatego stały się głównym składnikiem pysznych domowych batoników. Ta słodka przekąska jest pyszna i obłędnie chrupiąca. Przepis na batoniki z orzechami pekan nie jest skomplikowany. Sprawdźcie go i zobaczcie, jak zrobić doskonałe domowe batoniki z orzechami pekan.

Batoniki z orzechami pekan – składniki

Wśród składników, które wykorzystuje się do upieczenia pysznych batoników, znajdują się produkty, które z łatwością można kupić w mniejszych i większych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku. Na liście znalazły się więc orzechy pekan, gotowe ciasto francuskie oraz składniki potrzebne do zrobienia słodkiego nadzienia jak cukier trzcinowy, jajka, syrop kukurydziany, miód, masło, ekstrakt waniliowy i odrobina soli.

Jak zrobić batoniki z orzechami pekan?

Przepis na batoniki z dodatkiem orzechów pekan jest prosty. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Najpierw należy upiec ciasto francuskie. Trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki i odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Ten prosty zabieg sprawi, że podczas rozwijania ciasto nie połamie się. Wykłada się nim formę i piecze w 180 stopniach przez 15 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Wszystkie składniki trzeba zmiksować na gładko, a na koniec dodać podpieczone orzechy pekan i wymieszać. Nadzienie przelewa się na ciasto francuskie.

Jak upiec batoniki z orzechami pekan?

Formę z ciastem francuskim i nadzieniem wstawia się do piekarnika, który trzeba rozgrzać do 180 stopni C. Batoniki pieką się przez 45 minut. W czasie pieczenia po całym domu unosi się słodki aromat, który nęci kubki smakowe. Upieczone batoniki wyjmuje się z piekarnika i odstawia do ostygnięcia. Warto wstawić je do lodówki, aby się schłodziły. Przed podaniem należy pokroić je na kwadratowe lub prostokątne porcje.

Jak podawać batoniki z orzechami pekan?

Tę pyszną przekąskę z orzechami pekan w roli głównej można serwować przez cały rok. To pomysł na przysmak, który zastąpi gotowe batony ze sklepu lub słodkie bułeczki. Batoniki rewelacyjnie smakują jako dodatek do kawy i herbaty. To pomysł na deser lub słodką przekąskę na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Nadzienie:
  • 2 szklanki grubo posiekanych orzechów pekan
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki syropu kukurydzianego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić, aby się ogrzało. Rozwinąć i przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć i odstawić.
  • Posiekane orzechy pekan równomiernie rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 5 minut. Wyjąć i odstawić.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Wlać syrop kukurydziany i miód. Dodać masło, ekstrakt waniliowy i sól. Zmiksować na gładko.
  • Wsypać podpieczone orzechy i wymieszać, a następnie przelać na upieczone ciasto francuskie.
    Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej