Orzechy pekan - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?

2017-01-26 17:48

Orzechy pekan są bardzo podobne do orzechów włoskich, jednak zawierają o wiele więcej wartości zdrowotnych. Pomimo stosunkowo wysokiej ceny rynkowej, warto je zjadać jako pyszną i wartościową przekąskę. Sprawdź dlaczego.

Orzechy pekan - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?
Autor: Shutterstock Orzechy pekan - zdrowa i pyszna przekąska.

Spis treści

  1. Orzechy pekan - czym są?
  2. Zastosowanie w kuchni
  3. Co zawierają orzechy pekan?
  4. Orzechy pekan - właściwości
  5. Dlaczego warto jeść orzechy?
  6. Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?
Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy pekan - czym są?

Orzechy pekan to owoce drzewa o nazwie orzesznik jadalny lub orzesznik pekanowy. Jego nazwa w tłumaczeniu z języka starożytnych Indian oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Z zewnątrz pekany pokryte są błyszczącą, brązową powłoką. Może zmylić ich łudzące podobieństwo do orzechów włoskich, jednak wartości zdrowotne nie pozostawią żadnych złudzeń, są nawet dwukrotnie wyższe.

Ponad połowę zjadanych w Polsce orzechów pekan produkuje się w USA, głównie w Georgii. Poza tym można je znaleźć w Argentynie, Australii, Brazylii, Chinach, Izraelu, Meksyku, Peru i Afryce Południowej. Posiadają słodki, masłowaty smak. Osiągają długość 2-6 cm i szerokość 1,5-3 cm. 100 g orzechów pekan zawiera w sobie około 700 kcal.

Zastosowanie w kuchni

Orzechy pekan można znaleźć w wielu przepisach amerykańskich, ponieważ były stosowane już w kuchni starożytnych Indian. Dodaje się je do ciast, deserów oraz wykorzystuje się je w produkcji pralinek. Można je spotkać w postaci naturalnej, kandyzowanej, solonej oraz prażonej.

Co zawierają orzechy pekan?

  • Tłuszcze nienasycone - poprawiają pracę tkanki mózgowej i układ sercowo-naczyniowy.
  • Białka - proteiny, które są głównym budulcem kości.
  • Błonnik - utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.
  • Witamina B1 - wspomaga układ nerwowy.
  • Cynk - jest niezbędny, aby proces dojrzewania płciowego przebiegł prawidłowo, utrzymuje właściwe stężenie witaminy A w organizmie.
  • Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
  • Witamina C - wzmacnia odporność organizmu.
  • Witamina K - odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.
  • Wapń - budulec zębów i kości, który zapewnia ich prawidłową twardość.
  • Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.
  • Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
  • Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.
  • Sód - wspomaga prace serca.
  • Miedź - pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu.
  • Mangan - ma duży wpływ na libido, poziom testosteronu we krwi oraz płodność.

Orzechy pekan - właściwości

  • Opóźniają proces starzenia;
  • Zapobiegają powstawaniu nowotworów;
  • Wzmacniają odporność organizmu;
  • Przyspiesza przemianę materii;
  • Obniża zawartość cholesterolu we krwi;
  • Poprawiają wzrok;
  • Wzmacniają włosy i paznokcie;
  • Poprawiają koloryt skóry;
  • Wzmacniają i usprawniają pracę układu krążenia;

Dlaczego warto jeść orzechy?

Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?

O żesz ty... orzeszku. Czy znasz te orzechy?
Pytanie 1 z 8
Które orzechy dzięki dużej zawartości magnezu wspomagają nas w walce ze stresem?
Zdjęcie