Znakomite ciasto choinka o smaku piernika to mój świąteczny hit. Robię je mikserem w 15 minut

Dieta wegetariańska
Ciasto choinka to słodki wypiek o smaku piernika, w którym można się zakochać. Prezentuje się efektownie, a wrażenia smakowe są obłędne. Upieczenie tego ciasta nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy dobry przepis i trochę wolnego czasu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na świąteczne ciasto w kształcie choinki.
Z czego zrobić ciasto choinka?
Świąteczne ciasto w kształcie choinki wygląda niezwykle apetycznie i smakuje wybornie. Do jego upieczenia wykorzystuje się proste składniki, które są łatwo dostępne i często wykorzystuje się je do ciast. Wiele z nich zawsze jest w domu, a pozostałe można kupić przez cały rok.
Co jest niezbędne, aby przygotować wyborne ciasto choinka na Boże Narodzenie? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- składniki suche – mąka pszenna tortowa, cukier, proszek do pieczenia, kakao, przyprawa do piernika
- składniki mokre – jajka, olej, śmietana, dżem owocowy
- dodatki – powidła śliwkowe, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe, kolorowe ozdoby cukrowe, posypki, draże
Jak zrobić ciasto choinka?
Pyszne i aromatyczne ciasto w kształcie świątecznego drzewka to idealny słodki wypiek na Boże Narodzenie. Przepis nie jest trudny. Wystarczy połączyć składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika. Przygotowanie jest szybkie, a większość pracy wykona piekarnik. Przyda się mikser i forma do pieczenia w kształcie choinki. Można ją kupić w sklepach z artykułami wyposażenia kuchni, marketach i w internecie.
Jak więc upiec pyszne ciasto choinka o smaku piernika? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten prosty i błyskawiczny przepis.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie jajek z cukrem
- 3. krok – wymieszanie masy jajecznej z olejem, śmietaną i dżemem
- 4. krok – połączenie masy ze składnikami suchymi
- 5. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku
Jak udekorować ciasto choinka?
Po upieczeniu i ostudzeniu piernikowe ciasto w kształcie choinki należy przekroić na dwa blaty i posmarować powidłami śliwkowymi. Warto je także świątecznie udekorować. Sprawdzi się polewa z ciemnej lub białej czekolady. Wierzch ciasta można posypać kolorowymi kuleczkami lub drażami, które imitują bombki. Ciasto choinka posypane wiórkami kokosowymi wygląda jak oprószone płatkami śniegu. Możliwości udekorowania ciasta choinka jest bez liku.
SKŁADNIKI
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 250 g śmietany 12%
- 180 g cukru
- 150 ml oleju
- 140 g dżemu owocowego
- 3 jajka
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:- 100 g czekolady
- 75 ml śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:- kolorowe posypki i draże
- wiórki kokosowe
- masło i mąka do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
- Jajka ubić z cukrem na puch.
- Wlać olej i krótko zmiksować na niskich obrotach.
- Dodać śmietanę i krótko zmiksować na niskich obrotach.
- Dodać dżem i krótko zmiksować na niskich obrotach.
- Stopniowo wsypywać składniki suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy w kształcie choinki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Śmietankę przelać do rondelka i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką.
- Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć drugim blatem. Wierzch udekorować polewą czekoladową i kolorowymi posypkami. Odstawić do zastygnięcia.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.