Zamiast bananowego piekę dyniowy. Ten słodki chlebek na jogurcie to jesienny hit

chlebek dyniowy na jogurcie
Autor: Shutterstock W sezonie na dynię upiecz ten chlebek. Sekretem jego smaku jest to pomarańczowe warzywo.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Jesień należy do dyni. To smaczne i zdrowe warzywo stało się głównym składnikiem obłędnego chlebka na jogurcie. To doskonały słodki wypiek, który można serwować przez cały dzień. Świetnie smakuje sam i z dodatkami. Zobaczcie, jak zrobić pyszny i puszysty chlebek dyniowy na jogurcie, czyli tegoroczny hit jesieni.

Z czego zrobić chlebek dyniowy?

Pyszny i puszysty chlebek dyniowy to świetny zamiennik bijącego popularność amerykańskiego chlebka bananowego. Zamiast owoców wykorzystuje się królową jesieni, czyli dynię. Sezon na to smaczne warzywo cały czas trwa, dlatego warto zrobić z niego nie tylko kremową zupę czy placki, ale i wyśmienity chlebek.

Co jest potrzebne, aby upiec w domu chlebek dyniowy? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej łatwo dostępne produkty. Część z nich na pewno macie w domu.

  • mąka pszenna
  • purèe z dyni
  • jogurt naturalny
  • jajka
  • cukier
  • olej
  • proszek do pieczenia
  • soda oczyszczona
  • przyprawy – cynamon, ekstrakt waniliowy i szczypta soli

Jak zrobić chlebek dyniowy na jogurcie?

Przepis na domowy chlebek z dodatkiem purèe z dyni i naturalnego jogurtu jest prosty i szybki. Wystarczy miska, łyżka do mieszania i forma keksówka. Nawet mikser nie jest potrzebny. Chlebek udaje się za pierwszym razem. Jest pyszny, puszysty i lekki. Przygotowanie ciasta trwa kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik.

Jak więc upiec wyborny chlebek dyniowy na jogurcie? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, znakomity wypiek z dynią wyjdzie i zachwyci smakiem.

  • 1. krok – połączenie purèe z dyni z jogurtem, olejem, cukrem, jajkami i ekstraktem z wanilii oraz szczyptą soli
  • 2. krok – połączenie masy dyniowej z suchymi składnikami
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy
  • 4. krok – upieczenie chlebka dyniowego na jogurcie w piekarniku

Czym wzbogacić chlebek dyniowy na jogurcie?

To podstawowy przepis na domowy chlebek dyniowy. Można go modyfikować i dodawać inne składniki podkręcające jego smak. Idealnym dodatkiem do wypieków z dyni są orzechy, takie jak włoskie, laskowe, nerkowce czy pekan. Cynamon zastąpi przyprawa do piernika. Do ciasta można też dodać chipsy czekoladowe. Wierzch chlebka dyniowego na jogurcie można posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami lub startą na tarce gorzką czekoladą.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g purèe z dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Purèe z dyni przełożyć do miski. Wbić jajka i wlać olej oraz jogurt. Dodać ekstrakt waniliowy i wsypać cukier oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
  • Do masy dyniowej stopniowo wsypywać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, deser lub jako słodką przekąskę.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej