Z pianek marshmallows robię pyszne ciasto. Amerykański przepis jest banalnie łatwy

ciasto z pianek marshmallows
Autor: Shutterstock Weź paczkę tych pianek i zrób z nich pyszny deser. To lekkie ciasto urzeka smakiem.
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

Marshmallows to miękkie i puszyste pianki o charakterystycznej strukturze. Są znane na całym świecie, ale największą popularności zyskały w Stanach Zjednoczonych. Stanowią słodką przekąskę i można wykorzystać je do przygotowania oryginalnych deserów. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić, jest pyszne ciasto z piankami marshmallows. Oto prosty i szybki przepis.

Ciasto z piankami marshmallows – co to jest?

Pyszne i lekkie ciasto, na które przepis pochodzi z USA, składa się z trzech warstw. Pierwszą z nich stanowi kruchy spód, który przygotowuje się z pełnoziarnistych płatków śniadaniowych dostępnych w formie ciasteczek. To amerykański produkt, który można kupić w sklepach z produktami kuchni świata i na internetowych portalach aukcyjnych. Ciastka można też zastąpić mieszanką płatków śniadaniowych. Do pokruszonych ciastek lub płatków dodaje się wiórki kokosowe, cukier puder i mąkę pszenną oraz roztopione masło. Kolejną warstwą jest konfitura owocowa. Można wykorzystać przetwory z malin, truskawek czy wiśni. Wierzch ciasta i trzecią warstwę stanowią pianki marshmallows, które po upieczeniu lekko się roztapiają i stają się apetycznie rumiane.

Jak zrobić ciasto z piankami marshmallows?

Amerykański przepis na ten słodki przysmak nie jest skomplikowany. Ciasto robi się łatwo i szybko. Efekt końcowy jest zachwycający. Każdy kto spróbuje tego wybornego ciasta z dodatkiem puszystych pianek marshmallows, będzie pod wrażeniem jego wyśmienitego smaku.

Jak więc upiec pyszne domowe ciasto wzbogacone piankami marshmallows? Ten amerykański przepis jest prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych.

  • 1. krok – wymieszanie pokruszonych ciastek lub płatków śniadaniowych z pozostałymi suchymi składnikami i masłem
  • 2. krok – upieczenie spodu w piekarniku
  • 3. krok – wyłożenie na spód konfitury i ułożenie pianek marshmallows
  • 4. krok – upieczenie ciasta z marshmallows w piekarniku

Co zrobić z pianek marshmallows?

Puszyste pianki marshmallows to smaczna słodka przekąska, która pochodzi z USA. To właśnie tam pianki wykorzystuje się jako składnik różnych przekąsek, a przepisy szybko zdobywają rzesze fanów na całym świecie. Oprócz pysznego i lekkiego ciasta wzbogaconego marshmallows, może przygotować także inne smakołyki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów z piankami marshmallows w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • 250 g pianek marshmallows
  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g płynnego masła
  • 150 g ulubionej konfitury owocowej
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 60 g mieszanki płatków śniadaniowych lub 3 ciastka zbożowe typu Weetabix
  • 60 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciastka zbożowe lub płatki śniadaniowe drobno pokruszyć. Przesypać do miski.
  • Wsypać wiórki kokosowe, cukier puder i mąkę pszenną. Wymieszać.
  • Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 30 minut
  • Na upieczony spód wyłożyć konfiturę i równomiernie ją rozsmarować. Na wierzchu ułożyć pianki marshmallows.
  • Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 8 minut, aż pianki nabiorą złotego koloru.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Ciasto z owocami bez mąki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej