Z pianek marshmallows robię pyszne ciasto. Amerykański przepis jest banalnie łatwy

Dieta wegetariańska
Marshmallows to miękkie i puszyste pianki o charakterystycznej strukturze. Są znane na całym świecie, ale największą popularności zyskały w Stanach Zjednoczonych. Stanowią słodką przekąskę i można wykorzystać je do przygotowania oryginalnych deserów. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić, jest pyszne ciasto z piankami marshmallows. Oto prosty i szybki przepis.
Ciasto z piankami marshmallows – co to jest?
Pyszne i lekkie ciasto, na które przepis pochodzi z USA, składa się z trzech warstw. Pierwszą z nich stanowi kruchy spód, który przygotowuje się z pełnoziarnistych płatków śniadaniowych dostępnych w formie ciasteczek. To amerykański produkt, który można kupić w sklepach z produktami kuchni świata i na internetowych portalach aukcyjnych. Ciastka można też zastąpić mieszanką płatków śniadaniowych. Do pokruszonych ciastek lub płatków dodaje się wiórki kokosowe, cukier puder i mąkę pszenną oraz roztopione masło. Kolejną warstwą jest konfitura owocowa. Można wykorzystać przetwory z malin, truskawek czy wiśni. Wierzch ciasta i trzecią warstwę stanowią pianki marshmallows, które po upieczeniu lekko się roztapiają i stają się apetycznie rumiane.
Jak zrobić ciasto z piankami marshmallows?
Amerykański przepis na ten słodki przysmak nie jest skomplikowany. Ciasto robi się łatwo i szybko. Efekt końcowy jest zachwycający. Każdy kto spróbuje tego wybornego ciasta z dodatkiem puszystych pianek marshmallows, będzie pod wrażeniem jego wyśmienitego smaku.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto wzbogacone piankami marshmallows? Ten amerykański przepis jest prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych.
- 1. krok – wymieszanie pokruszonych ciastek lub płatków śniadaniowych z pozostałymi suchymi składnikami i masłem
- 2. krok – upieczenie spodu w piekarniku
- 3. krok – wyłożenie na spód konfitury i ułożenie pianek marshmallows
- 4. krok – upieczenie ciasta z marshmallows w piekarniku
Co zrobić z pianek marshmallows?
Puszyste pianki marshmallows to smaczna słodka przekąska, która pochodzi z USA. To właśnie tam pianki wykorzystuje się jako składnik różnych przekąsek, a przepisy szybko zdobywają rzesze fanów na całym świecie. Oprócz pysznego i lekkiego ciasta wzbogaconego marshmallows, może przygotować także inne smakołyki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów z piankami marshmallows w roli głównej.
- S’mores - przysmak amerykańskich skautów. Czym jest? Jak się go robi?
- Blok kakaowy z piankami marshmallows - obłędnie słodki deser z niespodzianką
- Gorąca czekolada z piankami marshmallows - przepis na pyszny deser
- Ciasto z piankami, bakaliami i herbatnikami bez pieczenia
- Snickers bez pieczenia: przepis na domowe snickersy
SKŁADNIKI
- 250 g pianek marshmallows
- 160 g mąki pszennej
- 150 g płynnego masła
- 150 g ulubionej konfitury owocowej
- 90 g wiórków kokosowych
- 60 g mieszanki płatków śniadaniowych lub 3 ciastka zbożowe typu Weetabix
- 60 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciastka zbożowe lub płatki śniadaniowe drobno pokruszyć. Przesypać do miski.
- Wsypać wiórki kokosowe, cukier puder i mąkę pszenną. Wymieszać.
- Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 30 minut
- Na upieczony spód wyłożyć konfiturę i równomiernie ją rozsmarować. Na wierzchu ułożyć pianki marshmallows.
- Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 8 minut, aż pianki nabiorą złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.