Pianki marshmallow - sprawdzony przepis szefa cukierni Miodowa w Warszawie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jak zrobić domowe pianki marshmallow? Oto sprawdzony przepis na pyszne pianki cukrowe do jedzenia. Pianki marshmallow można zjeść same lub wykorzystać do ozdabiania tortów i innych wyrobów cukierniczych. Można je nawet piec na patyku nad ogniskiem.
SKŁADNIKI
- 3 białka
- 250 g cukru
- 40 g glukozy
- 6 listków żelatyny
- 250 ml soku z truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Redukujemy sok do 85 ml, po czym dodajemy wcześniej namoczone w wodzie listki żelatyny.
- W rondlu zagotować do 127 stopni: 175 g cukru, 100 ml wody, 40 g glukozy.
- W miedzy czasie ubijamy białka z resztą cukru do "soft peak". Gdy syrop się zagotuje dodajemy wcześniej zredukowany sok z żelatyną i zaparzamy białka. Po czym ubijamy na średnich obrotach przez kolejne 10 minut. Szprycujemy na blaszkę wysypaną cukrem pudrem ze skrobią ziemniaczaną (1:1).