Blok kakaowy z piankami marshmallows - obłędnie słodki deser z niespodzianką

Blok kakaowy z piankami marshmallows - obłędnie słodki deser z niespodzianką
Autor: Shutterstock Taki blok nie tylko świetnie wygląda, ale też obłędnie smakuje
łatwy
30 min
10

Aby przygotować blok kakaowy wystarczą 3-4 składniki i chwila wolnego czasu. Aby urozmaicić jego smak, wygląd i strukturę można dodawać do niego bakalie, ciasteczka, suszone owoce. My dziś idziemy po bandzie i proponujemy blok czekoladowy z piankami marshmallows. Oj, będzie słodko ;)

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od upodobań)
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 400 g pełnego mleka w proszku
  • 1-2 garście drobnych pianek mashmallows

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło włożyć do rondla, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.
  • Dodać wodę, cukier i kakao, mieszając podgrzewać do całkowitego [połączenia składników i rozpuszczenia cukru.
  • Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Do lekko jeszcze ciepłej masy dodać mleko w proszku  pianki, dokładnie wymieszać.
  • Keksówkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej masę, wygładzić wierzch, schłodzić, aby stężało.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej