Snickers bez pieczenia: przepis na domowe snickersy
2022-04-08
łatwy
60 min
4
Snickersy to pyszne batoniki, które można przygotować samodzielnie i to bez pieczenia. Wypróbuj przepis na domowe snickersy - chwila gotowania, proste składniki, a ile smaku!
SKŁADNIKI
- 70 dag czekolady
- 60 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki mleka skondensowanego
- 200 g pianek marshmallows
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 40 dag krówek
- 30 dag orzeszków ziemnych solonych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blachę wyłóż folią aluminiową.
- Rozpuść 30 dag czekolady i rozsmaruj na folii. Włóż do lodówki do zastygnięcia.
Przygotuj masę nugatową: - Rozpuść pianki z dodatkiem kilku łyżek ciepłej wody.
- Masło, cukier i mleko skondensowane podgrzej na średnim ogniu, aż się rozpuszczą. Masę doprowadź do wrzenia, gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Dodaj masło orzechowe i rozpuszczone pianki, szybko wymieszaj.
- Masę rozprowadź na warstwie czekolady i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
Zrób masę karmelową - Krówki rozpuść na płynną i gładką masę, dodaj orzeszki i wymieszaj.
- Masę połóż na warstwie nugatowej i wygładź. Włóż do lodówki do zastygnięcia.
- Zastygniętą masę pokrój na batoniki.
- Rozpuść pozostałą czekoladę, następnie każdy batonik zamocz w rozpuszczonej czekoladzie i odłóż do zastygnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę