Wielkanocny keks z białek. Najprostszy przepis na wyśmienite ciasto

keks z białek
Autor: Shutterstock Oto prosty przepis na wielkanocny keks z białek. Jest pyszny, puszysty i błyskawiczny.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Keks z białek, w którego środku kryją się pyszne orzechy i słodkie owoce kandyzowane, to zachwycające wielkanocne ciasto. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, a ten wyborny wypiek zawsze się udaje. Wystarczy kwadrans, aby keks wylądował w piekarniku, który wykona resztę pracy. Zobaczcie, jak łatwo i błyskawicznie można upiec przepyszny i puszysty keks z białek na Wielkanoc.

Z czego zrobić keks z białek?

Po upieczeniu wielkanocnych babek, mazurków i innych słodkości może zostać sporo białek. Co zrobić z dużą ilością białek? Można wykorzystać je do upieczenia pysznego wielkanocnego ciasta. Keks z białek to rewelacyjny słodki wypiek, który robi się z prostych składników. Są łatwo dostępne, a w okresie przedświątecznym można kupić je w atrakcyjnych cenach.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić wielkanocny keks? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:

Jak zrobić keks z białek?

Przepis na wyborny keks z białek z dodatkiem orzechów i słodkich suszonych owoców nie jest trudny. Z tym sprawdzonym przepisem wielkanocne ciasto uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu bez wyjątku. Postępując według kolejnych kroków, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.

Jak więc upiec pyszny i puszysty keks na białkach? Przygotowanie jest łatwe i szybkie.

  • 1. krok – posiekanie orzechów i suszonych owoców, wymieszanie ich z mąką
  • 2. krok – ubicie białek z cukrem, a następnie zmiksowanie ich z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – dodanie do ciasta orzechów i suszonych owoców
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku

Jak upiec najprostszy keks?

Doskonały keks z białek wzbogacony suszonymi owocami i orzechami piecze się w piekarniku. Ciasto należy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Keks na białkach piecze się przez 50 minut, aż patyczek będzie suchy. Po upieczeniu ciasto należy odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następie udekorować. Sprawdzi się lukier cytrynowy lub polewa czekoladowa. Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie dekoracji do wielkanocnego keksu, możecie oprószyć go cukrem pudrem. W takiej wersji też będzie efektownie się prezentował i pysznie smakował.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 120 g roztopionego masła
  • 5 białek jaj kurzych
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu migdałowego lub rumowego

  • dodatkowo:
  • 200 g suszonych owoców (morele, figi, rodzynki, wiśnie, daktyle, skórka pomarańczowa)
  • 100 g mieszanki posiekanych orzechów (migdały, nerkowce, włoskie, laskowe)
  • 2 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  • Dodać posiekane orzechy i wsypać 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem z wanilią. Kiedy piana stanie się błyszcząca, stopniowo wlewać roztopione masło i aromat. Miksować do połączenia składników.
  • Cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników w jednolite ciasto.
  • Dodać orzechy i suszone owoce. Delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem, cukrem pudrem lub polewą.
  • Podawać na deser z okazji Świąt Wielkanocnych i na inne okazje.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szulc-Górska
więcej