Wielkanocna dwukolorowa babka. Wyborny wypiek bez drożdży i wyrabiania

babka dwukolorowa
Autor: Shutterstock Wielkanocna babka bez wyrabiania nie ma sobie równych.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Tradycja wypiekania babek sięga aż XVII wieku. Dobrze, że przetrwała do dziś, ponieważ babki to pyszne ciasta okolicznościowe, które zachwycają smakiem. Babka obowiązkowo powinna pojawić się na wielkanocnym stole. W tym roku warto postawić na babkę w dwóch kolorach. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszną dwukolorową babkę na Wielkanoc.

Z czego zrobić dwukolorową babkę?

Do upieczenia pysznej domowej babki na Wielkanoc potrzebne są proste i niedrogie produkty. Są zawsze w sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Na liście składników znalazło się dziesięć składników, z których tradycyjnie piecze się różne ciasta. Pamiętajcie, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Wymagające chłodzenia, należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury otoczenia.

Co więc należy przygotować, aby upiec doskonałą babkę dwukolorową? Oto lista potrzebnych produktów:

Jak zrobić dwukolorową babkę?

Przepis na ten wielkanocny słodki wypiek nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy postępować według poszczególnych kroków w przepisie, a babka uda się i będzie miała cudowny podwójny smak. Przygotowanie ciasta na babkę nie jest też czasochłonne. Nie wyrasta nie drożdżach i nie trzeba go wyrabiać.

Jak więc upiec tę obłędną babkę w dwóch kolorach? To tylko parę łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowych wypiekach.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta
  • 2. krok – podzielenie ciasta na dwie części i wymieszanie ich z płynną czekoladą i skórką pomarańczową
  • 3. krok – przełożenie obu części ciasta do formy
  • 4. krok – upieczenie babki dwukolorowej w piekarniku

Jak podawać dwukolorową babkę?

Zachwycającą wyglądem i smakiem babkę w dwóch kolorach warto upiec z okazji Świąt Wielkanocnych. Ciasto zauroczy wyglądem i zachwyci podwójnym smakiem całą rodzinę. Przepis na ten słodki wypiek w dwóch smakach i kolorach warto zapisać. Babkę robi się łatwo i szybko, więc można piec ją także na inne okazje czy święta. Bez okazji też doskonale smakuje. Dwukolorowa babka Idealnie łączy się z aromatyczną kawą i owocową herbatą.

SKŁADNIKI

  • 230 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 125 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Mleko wymieszać ze śmietaną.
  • Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasny puch. Cały czas ucierając, dodawać jajka.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki oraz wlać mleko ze śmietaną. Miksować do połączenia.
  • Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i wymieszać, aż powstanie jednolite ciemne ciasto. Do drugiej części wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Oba ciasta nakładać na przemian za pomocą dużej łyżki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na rożne okazje lub bez okazji.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szulc-Górska
więcej