Wielkanocna dwukolorowa babka. Wyborny wypiek bez drożdży i wyrabiania
Tradycja wypiekania babek sięga aż XVII wieku. Dobrze, że przetrwała do dziś, ponieważ babki to pyszne ciasta okolicznościowe, które zachwycają smakiem. Babka obowiązkowo powinna pojawić się na wielkanocnym stole. W tym roku warto postawić na babkę w dwóch kolorach. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszną dwukolorową babkę na Wielkanoc.
i
Dieta wegetariańska
Z czego zrobić dwukolorową babkę?
Do upieczenia pysznej domowej babki na Wielkanoc potrzebne są proste i niedrogie produkty. Są zawsze w sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Na liście składników znalazło się dziesięć składników, z których tradycyjnie piecze się różne ciasta. Pamiętajcie, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Wymagające chłodzenia, należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury otoczenia.
Co więc należy przygotować, aby upiec doskonałą babkę dwukolorową? Oto lista potrzebnych produktów:
- mąka pszenna
- gorzka czekolada
- cukier
- masło
- mleko
- śmietana
- skórka otarta z pomarańczy
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczona
Jak zrobić dwukolorową babkę?
Przepis na ten wielkanocny słodki wypiek nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy postępować według poszczególnych kroków w przepisie, a babka uda się i będzie miała cudowny podwójny smak. Przygotowanie ciasta na babkę nie jest też czasochłonne. Nie wyrasta nie drożdżach i nie trzeba go wyrabiać.
Jak więc upiec tę obłędną babkę w dwóch kolorach? To tylko parę łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowych wypiekach.
- 1. krok – przygotowanie ciasta
- 2. krok – podzielenie ciasta na dwie części i wymieszanie ich z płynną czekoladą i skórką pomarańczową
- 3. krok – przełożenie obu części ciasta do formy
- 4. krok – upieczenie babki dwukolorowej w piekarniku
Jak podawać dwukolorową babkę?
Zachwycającą wyglądem i smakiem babkę w dwóch kolorach warto upiec z okazji Świąt Wielkanocnych. Ciasto zauroczy wyglądem i zachwyci podwójnym smakiem całą rodzinę. Przepis na ten słodki wypiek w dwóch smakach i kolorach warto zapisać. Babkę robi się łatwo i szybko, więc można piec ją także na inne okazje czy święta. Bez okazji też doskonale smakuje. Dwukolorowa babka Idealnie łączy się z aromatyczną kawą i owocową herbatą.
SKŁADNIKI
- 230 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 125 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Mleko wymieszać ze śmietaną.
- Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem.
- Masło utrzeć z cukrem na jasny puch. Cały czas ucierając, dodawać jajka.
- Stopniowo wsypywać suche składniki oraz wlać mleko ze śmietaną. Miksować do połączenia.
- Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i wymieszać, aż powstanie jednolite ciemne ciasto. Do drugiej części wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać.
- Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Oba ciasta nakładać na przemian za pomocą dużej łyżki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na rożne okazje lub bez okazji.