Wielkanocna dwukolorowa babka. Wyborny wypiek bez drożdży i wyrabiania

2024-03-13 16:12

Tradycja wypiekania babek sięga aż XVII wieku. Dobrze, że przetrwała do dziś, ponieważ babki to pyszne ciasta okolicznościowe, które zachwycają smakiem. Babka obowiązkowo powinna pojawić się na wielkanocnym stole. W tym roku warto postawić na babkę w dwóch kolorach. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszną dwukolorową babkę na Wielkanoc.

babka dwukolorowa

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Wielkanocna babka bez wyrabiania nie ma sobie równych.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Z czego zrobić dwukolorową babkę?

Do upieczenia pysznej domowej babki na Wielkanoc potrzebne są proste i niedrogie produkty. Są zawsze w sklepach, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Na liście składników znalazło się dziesięć składników, z których tradycyjnie piecze się różne ciasta. Pamiętajcie, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Wymagające chłodzenia, należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury otoczenia.

Co więc należy przygotować, aby upiec doskonałą babkę dwukolorową? Oto lista potrzebnych produktów:

Jak zrobić dwukolorową babkę?

Przepis na ten wielkanocny słodki wypiek nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy postępować według poszczególnych kroków w przepisie, a babka uda się i będzie miała cudowny podwójny smak. Przygotowanie ciasta na babkę nie jest też czasochłonne. Nie wyrasta nie drożdżach i nie trzeba go wyrabiać.

Jak więc upiec tę obłędną babkę w dwóch kolorach? To tylko parę łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowych wypiekach.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta
  • 2. krok – podzielenie ciasta na dwie części i wymieszanie ich z płynną czekoladą i skórką pomarańczową
  • 3. krok – przełożenie obu części ciasta do formy
  • 4. krok – upieczenie babki dwukolorowej w piekarniku

Jak podawać dwukolorową babkę?

Zachwycającą wyglądem i smakiem babkę w dwóch kolorach warto upiec z okazji Świąt Wielkanocnych. Ciasto zauroczy wyglądem i zachwyci podwójnym smakiem całą rodzinę. Przepis na ten słodki wypiek w dwóch smakach i kolorach warto zapisać. Babkę robi się łatwo i szybko, więc można piec ją także na inne okazje czy święta. Bez okazji też doskonale smakuje. Dwukolorowa babka Idealnie łączy się z aromatyczną kawą i owocową herbatą.

SKŁADNIKI

  • 230 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 125 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Mleko wymieszać ze śmietaną.
  • Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasny puch. Cały czas ucierając, dodawać jajka.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki oraz wlać mleko ze śmietaną. Miksować do połączenia.
  • Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i wymieszać, aż powstanie jednolite ciemne ciasto. Do drugiej części wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Oba ciasta nakładać na przemian za pomocą dużej łyżki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na rożne okazje lub bez okazji.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...