Weź białka, mąkę i cukier. Genialny przepis na ciasto z białek, czyli anielski puch

anielski puch
Autor: Shutterstock Anielski puch rozpływa się w ustach. To prosty przepis na ciasto z białek.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Pod tajemniczą nazwą anielski puch kryje się obłędne ciasto z białek. Jest pyszne, cudownie puszyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie anielskiego puchu nie jest skomplikowane. Wystarczą białka i kilka innych składników oraz mikser. Pyszne domowe ciasto z białek jest gotowe w mniej niż godzinę. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić wyśmienity anielski puch, czyli ciasto z białek.

Jakie ciasto można zrobić z samych białek?

Najlepszą odpowiedzą na to pytanie jest ten przepis. Anielski puch to zachwycające ciasto z białek. Z czego zrobić anielski puch? Na liście składników, które potrzebne są do przygotowania ciasta, znalazły się proste i niedrogie składniki. Są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym. Anielski puch to dobry sposób, aby wykorzystać nadmiar białek jaj kurzych, które zostaną z przyrządzania innych potraw.

Co więc jest potrzebne, aby upiec wyborne domowe ciasto z białek o pięknej nazwie? Anielski puch robi się z takich produktów jak:

  • białka jaj kurzych
  • mąka pszenna tortowa
  • cukier
  • cukier z wanilią
  • sok z cytryny
  • skórka cytrynowa
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić anielski puch?

Przepis na rozkoszne ciasto z samych białek, w którym wyczuwalna jest delikatna cytrynowa nuta, jest łatwy i szybki. Przygotowanie ciasta i upieczenie go w piekarniku to sama przyjemność. Z tym sprawdzonym przepisem uda się już za pierwszym razem. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.

Jak więc upiec wyborne ciasto anielski puch? Wystarczy postępować według tego prostego i szybkiego przepisu na pyszne domowe ciasto z białek.

Jak podawać anielski puch?

Domowe ciasto z białek o piękniej nazwie anielski puch to doskonały pomysł na deser. Sprawdzi się zawsze i będzie smakować na każdą okazję. Dzięki temu, że przepis jest tak łatwy i szybki, ciasto można upiec nawet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem gości. Tak naprawdę anielski puch jest tak dobry, że obłędnie smakuje nawet bez żadnej okazji.

Upieczone i ostudzone ciasto anielski puch warto odpowiednio udekorować, aby smakowało jeszcze lepiej. Idealnym dodatkiem jest cytrynowy lukier, który robi się w kilka minut. Ciasto pięknie prezentuje się oprószone cukrem pudrem i ozdobione świeżymi sezonowymi owocami.

SKŁADNIKI

  • 135 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 5 białek
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i cukier z wanilią. Miksować na wysokich obrotach do połączenia składników.
  • Wlać sok z cytryny i dodać skórkę otartą z cytryny. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.
5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej