Tort cassata. Sycylijski przepis na pyszny deser z kremem i bitą śmietaną
Pyszny i efektowny tort cassata to wyjątkowe połączenie biszkoptu i kremu z dodatkiem kandyzowanych owoców, czekolady i orzechów pistacjowych. Przepis pochodzi z Sycylii, gdzie cassata jest jednym z najpopularniejszych deserów. Zobaczcie, jak zrobić sycylijski tort. Oto sprawdzony przepis na ciasto z kremem, czyli cassata siciliana.
Jak zrobić sycylijski tort cassata?
Przygotowanie tego obłędnego deseru z kremem nie jest skomplikowane. Postępując według niego krok po kroku tort z kremem uda się już za pierwszym razem i każdy będzie pod wrażeniem jego smaku. Przepis został podzielony na kilka etapów:
- 1. etap – upieczenie biszkoptu
- 2. etap – przygotowanie kremu z kandyzowanymi owocami, czekoladą i pistacjami
- 3. etap – przełożenie blatów biszkoptowych kremem
- 4. etap – schłodzenie tortu
- 5. etap – udekorowanie tortu bitą śmietaną i innymi dodatkami
Przepis na tort cassata z Sycylii
- To łatwy przepis na efektowny deser. Chociaż tort może wydać się skomplikowany, to robi się go w kilku prostych krokach.
- Na zrobienie sycylijskiego tortu warto mieć nieco więcej czasu. Najpierw należy upiec i ostudzić biszkopt. Potem robi się krem i przekłada blaty biszkoptowe. Ciasto trzeba jeszcze schłodzić przez kilka godzin, a na koniec udekorować.
- Wszystkie składniki bez problemu można kupić w polskich sklepach.
- Biszkopt wzbogaci dodatek zmielonych migdałów. Dzięki temu ciasto zyska piękny migdałowy aromat.
- Do kremu dodaje się kandyzowane owoce. Sprawdzą się wiśnie, brzoskwinie, morele, mango, ananas oraz skórka pomarańczowa.
- Do nasączenia blatów biszkoptowych używa się likieru Maraschino o aromacie gorzkich migdałów. Zastąpi go wiśniówka, rum lub likier amaretto. Można pominąć alkohol i biszkopty skropić wodą z sokiem z cytryny i cukrem.
Jak udekorować tort cassata?
Do dekoracji tego wybitnego sycylijskiego tortu używa się bitej śmietany. Deser będzie prezentował się jeszcze bardziej apetycznie, jeżeli posypie się go posiekanymi pistacjami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Tort można obsypać startą na tarce białą czekoladą. Warto również dodać kandyzowane wiśnie i listki mięty.
SKŁADNIKI
- biszkopt:
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 6 jajek
- masa:
- 800 g sera ricotta
- 300 g posiekanych kandyzowanych owoców
- 280 g cukru
- 200 ml wody
- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g posiekanych pistacji
- 1 laska wanilii
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g cukru pudru
- dodatkowo:
- 135 ml likieru Maraschino
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku zagotować wodę. Jajka wbić do miseczki i wsypać cukier. Miseczkę umieścić nad wodą. Ubijać 10 minut, a następnie zdjąć z rondelka i odstawić do ostygnięcia.
- Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa równe blaty.
- Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Dodać ziarenka z laski wanilii. Podgrzewać około 10 minut, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do lekko ciepłego syropu waniliowego dodać ser ricotta, cynamon, czekoladę, owoce kandyzowane i pistacje. Wymieszać.
- Blaty biszkoptowe nasączyć likierem Maraschino. Dolny blat włożyć do tortownicy, nałożyć krem i drugi blat. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
- Ciasto wyjąć z tortownicy. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną i udekorować kandyzowanymi owocami i pistacjami.