Przepis na piernik na maślance. Puszyste i aromatyczne ciasto na Boże Narodzenie
Dieta wegetariańska
Pyszny i aromatyczny piernik to jedno z tradycyjnych ciast na święta Bożego Narodzenia. W tym roku proponujemy nowość wśród piernikowych przysmaków. Piernik na maślance smakuje obłędnie. Jest bardzo łatwy i szybki. Nawet mikser nie jest potrzebny, ponieważ ciasto robi się łyżką. Oto sprawdzony przepis na banalnie prosty piernik na maślance, który oczaruje smakiem i korzennym aromatem.
Piernik na maślance – składniki
Do upieczenia pysznego i puszystego piernika potrzebne są proste produkty. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, a w okresie przedświątecznym można dostać je w atrakcyjnych cenach. Jeżeli lubicie piec ciasta, część z nich możecie mieć w domu. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Niektóre trzeba wcześniej wyjąć z lodówki.
Na liście składników, które wykorzystuje się do upieczenia piernika na maślance, znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna tortowa
- maślanka
- cukier
- olej
- powidła śliwkowe
- jajko
- przyprawy – cynamon, przyprawa do piernika, sól
- soda oczyszczona
Jak zrobić piernik na maślance?
Przepis na puszysty piernik z dodatkiem maślanki jest bardzo łatwy. Do przygotowania ciasta wystarczą dwie miski i łyżka. Nawet mikser nie jest potrzeby. Maślankowy piernik robi się tak szybko, że można upiec go nawet w ostatniej chwili. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że piernik zachowuje świeżość nawet 3 dni. Przez wszystkie świąteczne dni smakuje wybornie.
Jak więc upiec pyszny piernik na święta Bożego Narodzenia? Przygotowanie zostało podzielone na etapy:
- 1. etap – wymieszanie składników suchych
- 2. etap – wymieszanie składników mokrych
- 3. etap – połączenie składników i wymieszanie ich łyżką
- 4. etap – przelanie ciasta do formy
- 5. etap – upieczenie piernika
- 6. etap – udekorowanie piernika polewą czekoladową
Jak podawać piernik na maślance?
Domowy piernik z dodatkiem maślanki to propozycja na świąteczny deser w Boże Narodzenie. Ciasto jest pyszne i ma przyjemny korzenny aromat. Idealnym uzupełnieniem jest prosta polewa czekoladowa z 2 składników.
Wierzch piernika można posypać posiekanymi orzechami, prażonymi płatkami migdałowymi lub udekorować suszonymi owocami jak śliwki czy żurawina. Doskonale komponuje się z kawą, herbatą i świątecznym kompotem z suszonych owoców. Do piernika na maślance można podać także domowy likier krówkowy.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki maślanki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
polewa czekoladowa:- 60 g czekolady deserowej
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem i sodą.
- Do miski przelać maślankę. Wbić jajko, wlać olej, dodać powidła śliwkowe, wsypać cukier i sól. Dokładnie wymieszać.
- Do składników mokrych wsypać suche i wymieszać do połączenia.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać śmietankę i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą. Po lekkim ostygnięciu udekorować ciasto.
- Piernik podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.