Przepis na piernik na maślance. Puszyste i aromatyczne ciasto na Boże Narodzenie

piernik na maślance
Autor: Shutterstock Piernik na maślance łyżką mieszany to łatwy przepis nie tylko dla początkujących.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszny i aromatyczny piernik to jedno z tradycyjnych ciast na święta Bożego Narodzenia. W tym roku proponujemy nowość wśród piernikowych przysmaków. Piernik na maślance smakuje obłędnie. Jest bardzo łatwy i szybki. Nawet mikser nie jest potrzebny, ponieważ ciasto robi się łyżką. Oto sprawdzony przepis na banalnie prosty piernik na maślance, który oczaruje smakiem i korzennym aromatem.

Piernik na maślance – składniki

Do upieczenia pysznego i puszystego piernika potrzebne są proste produkty. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, a w okresie przedświątecznym można dostać je w atrakcyjnych cenach. Jeżeli lubicie piec ciasta, część z nich możecie mieć w domu. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Niektóre trzeba wcześniej wyjąć z lodówki.

Na liście składników, które wykorzystuje się do upieczenia piernika na maślance, znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić piernik na maślance?

Przepis na puszysty piernik z dodatkiem maślanki jest bardzo łatwy. Do przygotowania ciasta wystarczą dwie miski i łyżka. Nawet mikser nie jest potrzeby. Maślankowy piernik robi się tak szybko, że można upiec go nawet w ostatniej chwili. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że piernik zachowuje świeżość nawet 3 dni. Przez wszystkie świąteczne dni smakuje wybornie.

Jak więc upiec pyszny piernik na święta Bożego Narodzenia? Przygotowanie zostało podzielone na etapy:

  • 1. etap – wymieszanie składników suchych
  • 2. etap – wymieszanie składników mokrych
  • 3. etap – połączenie składników i wymieszanie ich łyżką
  • 4. etap – przelanie ciasta do formy
  • 5. etap – upieczenie piernika
  • 6. etap – udekorowanie piernika polewą czekoladową

Jak podawać piernik na maślance?

Domowy piernik z dodatkiem maślanki to propozycja na świąteczny deser w Boże Narodzenie. Ciasto jest pyszne i ma przyjemny korzenny aromat. Idealnym uzupełnieniem jest prosta polewa czekoladowa z 2 składników.

Wierzch piernika można posypać posiekanymi orzechami, prażonymi płatkami migdałowymi lub udekorować suszonymi owocami jak śliwki czy żurawina. Doskonale komponuje się z kawą, herbatą i świątecznym kompotem z suszonych owoców. Do piernika na maślance można podać także domowy likier krówkowy.

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

  • polewa czekoladowa:
  • 60 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem i sodą.
  • Do miski przelać maślankę. Wbić jajko, wlać olej, dodać powidła śliwkowe, wsypać cukier i sól. Dokładnie wymieszać.
  • Do składników mokrych wsypać suche i wymieszać do połączenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać śmietankę i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą. Po lekkim ostygnięciu udekorować ciasto.
  • Piernik podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej