Odkryj idealny przepis na Rafaello na biszkopcie, doskonały na Dzień Matki. Proste kroki i wyjątkowy smak

Odkryj idealny przepis na Rafaello na biszkopcie, doskonały na Dzień Matki. Proste kroki i wyjątkowy smak
Autor: Shutterstock Odkryj idealny przepis na Rafaello na biszkopcie, doskonały na Dzień Matki. Proste kroki i wyjątkowy smak
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto Rafaello na biszkopcie to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają kokos. Przygotowanie tego wypieku nie zajmie dłużej niż godzinę, a efekt jest spektakularny. Nie tylko wizualnie. Cudowne połączenie lekkiego, puszystego biszkoptu przełożonego delikatną śmietankową masą z wiórkami kokosowymi to prawdziwa poezja smaku nie tylko dla koneserów. Jego niezwykły smak docenią nawet ci, którzy do tej pory unikali kokosu. Warto spróbować.

Ciasto Rafaello jest inspirowane popularnymi pralinami Rafaello, które są znane i lubiane na całym świecie. Praliny te, produkowane przez firmę Ferrero, zyskały ogromną popularność dzięki swojemu unikalnemu połączeniu kokosu, białej czekolady i chrupiącego migdała. Ciasto Rafaello przenosi te smaki na zupełnie nowy poziom, tworząc deser, który jest jednocześnie elegancki i pyszny.

Ciasta Rafaello na biszkopcie idealne na Dzień Matki

Masz ochotę na lekkie, pyszne i słodkie ciasto z wiórkami kokosowymi? Wypróbuj nasz przepis na ciasto rafaello na biszkopcie, a przekonasz się, jak niesamowite może być połączenie prostych składników. To ciasto jest idealne na każdą okazję – od urodzin, przez spotkania rodzinne, po przyjęcie z okazji Dnia Matki.

Ciasta Rafaello na biszkopcie. Porady i triki

  • Zawsze używaj świeżych jajek i dobrej jakości śmietanki oraz serka mascarpone.
  • Nie ubijaj piany z białek zbyt długo, aby nie była zbyt sztywna i sucha.
  • Upewnij się, że biszkopt jest dobrze nasączony, ale nie przemoczony, aby zachować jego puszystość
  • Do kremu można dodać świeże owoce, takie jak maliny czy truskawki.
  • Zamiast białej czekolady można użyć czekolady mlecznej dla innego smaku.
  • IWypróbuj mąkę migdałową, aby nadać biszkoptowi lekko orzechowy smak.

Ciasto Rafaello na biszkopcie jest idealnym wyborem na wyjątkowe okazje, a jednym z takich dni jest Dzień Matki. To święto, obchodzone na całym świecie, jest doskonałą okazją, aby wyrazić miłość i wdzięczność za wszystko, co nasze mamy dla nas robią. Podarowanie domowego ciasta Rafaello może być pięknym gestem, który wywoła uśmiech na twarzy każdej mamy.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt
  • 1 szklanka mąki

    3/4 szklanki cukru

    4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem Śmietankowy
  • 500 ml śmietanki 36%

    1 tabliczka białej czekolady

    125 g serka mascarpone

    4 szklanki wiórek kokosowych
  • Poncz do nasączenia biszkoptu
  • 1/2 szklanki wody

    Sok z 1/2 cytryny

    1 łyżka cukru
  • Dekoracja
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rafaello zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  • Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka.
  • Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
  • Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt do rafaello wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  • Białą czekoladę łamiemy na kostki, przerzucamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Schłodzoną śmietankę 36% przelewamy do miski i ubijamy na puch.
  • Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Mikser odstawiamy na bok.
  • Do kremu rafaello dodajemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy.
  • Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na pół, na dwa równej wielkości blaty ciasta. Przygotowujemy poncz z wody, soku z cytryny i cukru.
  • Spód do ciasta rafaello nasączamy ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
  • Na nasączony spód wykładamy 2/3 masy, którą rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Krem przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto ponownie nasączamy ponczem.
  • Wykładamy pozostałą część ciasta, którą rozsmarowujemy na górze i po bokach naszego biszkoptu.
  • Ciasto rafaello na biszkopcie dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej