Owsianka à la Rafaello. Prosty i szybki przepis na kokosowe śniadanie

owsianka rafaello
Autor: Shutterstock Owsianka rafaello to pyszna i mega kokosowa porcja energii na śniadanie.
łatwy
10 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Owsianka jest popularnym i zdrowym pomysłem na śniadanie. Jest pyszna i dodaje energii. W tym sprawdzonym przepisie płatki owsiane doskonale komponują się kilkoma prostymi składnikami, tworząc obłędną owsiankę rafaello. W smaku do złudzenia przypomina znane praliny. Jeżeli je lubicie, ta owsianka podbije wasze podniebienia. Poznajcie łatwy przepis na owsiankę à la Rafaello

Z czego zrobić owsiankę rafaello?

Do przygotowania pysznej i zdrowej owsianki o smaku kokosowych pralin wykorzystuje się tylko cztery składniki. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Dlatego owsiankę à la Rafaello można robić, kiedy tylko najdzie ochota na coś pysznego i kokosowego. Jakie więc produkty są potrzebne do jej przygotowania?

Na liście składników znalazły się:

Jak zrobić owsiankę rafaello?

Przepis na pyszną i mega kokosową owsiankę rafaello jest prosty. Śniadanie robi się w nie więcej niż 10 minut. Wystarczy podgrzać mleko kokosowe z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi, a kiedy staną się gęste dodać miód. Po kilku chwilach pyszna owsianka w stylu kokosowych pralin jest gotowa.

Czym wzbogacić owsiankę rafaello?

Owsianka o smaku znanych pralinek to propozycja na smaczne śniadanie, które doda energii. Warto wzbogacać ją innymi składnikami, które podkręcą jej smak i sprawią, że szybko się nie znudzi.

Do owsianki à la Rafaello można dodać posiekane migdały lub prażone płatki migdałowe. Pysznym dodatkiem są sezonowe owoce. Odrobina masła migdałowego sprawi, że owsianka będzie miała bardziej kremową konsystencję i mocniejszy smak.

Miseczki z owsianką rafaello można udekorować posiekanymi migdałami, świeżymi lub suszonymi owocami czy startą na tarce białą czekoladą.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane i wiórki kokosowe przesypać do rondelka. Wlać mleko kokosowe. Wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu.
  • Dodać miód i wymieszać. Gotować, aż płatki owsiane wchłoną mleko kokosowe, a konsystencja będzie gęsta.
  • Owsiankę przełożyć do miseczek. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi i dodać ulubione owoce.
  • Podawać od razu na śniadanie.
Śniadanie na diecie
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej