Wytrawne „Rafaello” z sera i paluszków krabowych surimi

2021-03-29
Wytrawne „Rafaello” z sera i paluszków krabowych surimi
Autor: Shutterstock Przekąskę najlepiej podawać na szpadkach lub wykałaczkach, albo ze śmiesznymi widelczykami
łatwy
30 min
4

Wytrawne „Rafaello” z serów żółtego i topionego oraz paluszków krabowych surimi to pyszna zakąska do kieliszka wina musującego. Jeśli chcecie ją podać do czegoś mocniejszego, można do masy dodać nieco granulowanego czosnku. Z tej porcji składników otrzymamy 8-10 kulek „Rafaello”.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 240 g paluszków krabowych surimi, najlepiej mrożonych
  • 50 g sera żółtego
  • 160 g sera topionego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 8-10 sztuk oliwek czarnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zamrożone paluszki surimi zetrzeć na tarce i odstawić.
  • Na drobnej tarce zetrzeć również żółty ser, jajka ugotowane na twardo oraz dobrze schłodzony serek topiony. Dodać majonez i wszystko razem wymieszać.
  • Porcję masy serowo-jajeczne, 1 łyżkę, spłaszczyć na placuszek, na środku ułożyć czarną oliwkę i zawinąć, formując kulkę.
  • Kulki obtoczyć w startych paluszkach krabowych i gotowe. Przed podaniem schłodzić.