Wytrawne „Rafaello” z sera i paluszków krabowych surimi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wytrawne „Rafaello” z serów żółtego i topionego oraz paluszków krabowych surimi to pyszna zakąska do kieliszka wina musującego. Jeśli chcecie ją podać do czegoś mocniejszego, można do masy dodać nieco granulowanego czosnku. Z tej porcji składników otrzymamy 8-10 kulek „Rafaello”.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 240 g paluszków krabowych surimi, najlepiej mrożonych
- 50 g sera żółtego
- 160 g sera topionego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1-2 łyżki majonezu
- 8-10 sztuk oliwek czarnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zamrożone paluszki surimi zetrzeć na tarce i odstawić.
- Na drobnej tarce zetrzeć również żółty ser, jajka ugotowane na twardo oraz dobrze schłodzony serek topiony. Dodać majonez i wszystko razem wymieszać.
- Porcję masy serowo-jajeczne, 1 łyżkę, spłaszczyć na placuszek, na środku ułożyć czarną oliwkę i zawinąć, formując kulkę.
- Kulki obtoczyć w startych paluszkach krabowych i gotowe. Przed podaniem schłodzić.