Wytrawne „Rafaello” z sera i paluszków krabowych surimi

2019-12-30
Wytrawne „Rafaello” z sera i paluszków krabowych surimi
Autor: Shutterstock Przekąskę najlepiej podawać na szpadkach lub wykałaczkach, albo ze śmiesznymi widelczykami
łatwy
30 min
4

Wytrawne „Rafaello” z serów żółtego i topionego oraz paluszków krabowych surimi to pyszna zakąska do kieliszka wina musującego. Jeśli chcecie ją podać do czegoś mocniejszego, można do masy dodać nieco granulowanego czosnku. Z tej porcji składników otrzymamy 8-10 kulek „Rafaello”.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

240 g paluszków krabowych surimi, najlepiej mrożonych

50 g sera żółtego

160 g sera topionego

2 jajka ugotowane na twardo

1-2 łyżki majonezu

8-10 sztuk oliwek czarnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zamrożone paluszki surimi zetrzeć na tarce i odstawić.

Na drobnej tarce zetrzeć również żółty ser, jajka ugotowane na twardo oraz dobrze schłodzony serek topiony. Dodać majonez i wszystko razem wymieszać.

Porcję masy serowo-jajeczne, 1 łyżkę, spłaszczyć na placuszek, na środku ułożyć czarną oliwkę i zawinąć, formując kulkę.

Kulki obtoczyć w startych paluszkach krabowych i gotowe. Przed podaniem schłodzić. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE