Tak Węgrzy pieką piernik na Boże Narodzenie. Sekretem jego smaku jest jedna czynność

2025-12-13 8:33

Oprócz makowców i serników na święta Bożego Narodzenia piecze się także aromatyczne pierniki. To tradycyjne świąteczne ciasto jest pyszne, a zjedzenie chociaż małego kawałeczka zapewnia szczęście w kolejnym roku. Genialny przepis na piernik mają Węgrzy. Ciasto smakuje wybornie i zachwyca puszystością. Poznajcie przepis na piernik po węgiersku. To wyśmienite ciasto oczaruje całą rodzinę.

piernik po węgiersku

i

Autor: Olyina V/ Shutterstock Świąteczny piernik po węgiersku oczaruje całą rodzinę. Ten przepis jest łatwy i szybki.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Z czego zrobić piernik po węgiersku?

Przepis na pyszny i aromatyczny piernik pochodzi z kuchni węgierskiej. Z łatwością można go upiec w domu, ponieważ wszystkie niezbędne składniki są dostępne w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach z produktami kuchni świata czy w internecie. Często wykorzystuje się je w innych słodkich wypiekach, a właśnie teraz, tuż przed świętami Bożego Narodzenia, są do kupienia w promocyjnych cenach.

Co jest potrzebne, aby upiec pełen smaku puszysty piernik węgierski? Do tego świątecznego wypieku nie używa się gotowej przyprawy do piernika. Smak ciasta podkreśla kilka korzennych przypraw. Lista składników nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • składniki sypkie – mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao
  • składniki mokre – jajka, maślanka, zsiadłe mleko, masło
  • przyprawy – cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa
  • dodatki – rodzynki

Jak zrobić piernik po węgiersku?

Pierniki mają szczególne znaczenie w czasie świąt Bożego Narodzenia. Niegdyś był symbolem bogactwa i luksusu, ponieważ przyprawy korzenne i kakao były bardzo drogie. Dlatego też piernik wręczano jako prezent dla bliskich. Dziś wszystkie niezbędne składniki do piernika są na wyciągnięcie ręki, a w tym roku warto upiec go według przepisu pochodzącego z kuchni węgierskiej.

Przepis na puszysty piernik po węgiersku nie jest skomplikowany. To bardzo łatwa receptura, która nie wymaga długiego czasu. Ciasto robi się błyskawicznie, a resztę pracy wykona piekarnik. Dzięki temu węgierski piernik można upiec nawet w ostatniej chwili. Zaletą tego przepisu jest także to, że ciasto zawsze się udaje i smakuje obłędnie.

Jak więc upiec pełen smaku i świątecznego aromatu piernik węgierski? Z tym przepisem jest to zadanie łatwe i szybkie. Postępując według kolejnych kroków, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki, a bożonarodzeniowy wypiek uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przesianie składników suchych
  • 2. krok – utarcie masła z cukrem i jajkami
  • 3. krok – zmiksowanie składników mokrych z suchymi oraz maślanką i zsiadłym mlekiem
  • 4. krok – wymieszanie ciasta z rodzynkami
  • 5. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie piernika węgierskiego w piekarniku

Co zrobić, żeby piernik był puszysty?

Piernik to tradycyjne ciasto wypiekane na święta Bożego Narodzenia. Ten słodki świąteczny wypiek, na który przepis pochodzi z kuchni węgierskiej, idealnie sprawdzi się w czasie rodzinnego spotkania. Smakuje wybornie i ma puszystą konsystencję. Co zrobić, aby piernik był lekki i puszysty? Składniki wymagające chłodzenia powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typ 450 lub 500. Najważniejsza jest jednak pierwsza czynność, czyli połączenie składników suchych. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawy należy przesiać do miski trzy razy. To właśnie jest kluczowe, aby piernik wyszedł puszysty i lekki. Ten efekt zapewnia także maślanka i zsiadłe mleko, które dodatkowo sprawiają, że piernik węgierski jest wilgotny.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml zsiadłego mleka
  • 30 g rodzynek
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami, imbirem, gałką muszkatołową i solą. Czynność powtórzyć trzy razy.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasny puch.
  • Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia.
  • Na przemian wsypywać suche składniki i wlewać śmietanę wymieszaną z zsiadłym mlekiem. Miksować do połączenia.
  • Wsypać rodzynki i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...