Kuchnia węgierska: czego warto spróbować w węgierskiej restauracji?
Kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z gulaszem, zupą gulaszową i papryką w różnych wcieleniach. Czego jeszcze warto spróbować w restauracji węgierskiej? Sprawdź, jakie potrawy są typowe dla kuchni węgierskiej.
Polacy uwielbiają kuchnię węgierską. Z jednej strony nie jest zbyt egzotyczna i wydaje się swojska, ale jednak różni się od naszej rodzimej kuchni. Królują w niej dania jednogarnkowe, przygotowywane w kociołkach. W restauracji węgierskiej na pewno warto więc spróbować gulaszu, np. na czerwonym winie albo z kluseczkami (goluszkami) bądź też tradycyjnej zupy gulaszowej. Ale nie na samym gulaszu kuchnia węgierska stoi.
>>> Bogracz, który uwiódł Magdę Gessler: przepis
Równie pyszne są węgierskie dania z ryb, np. zupa rybna z sumem albo paprykarz z sumem. Koniecznie trzeba też spróbować oryginalnego węgierskiego leczo, czyli lecso. Mięsożercom przypadnie też do gustu karkówka podawana na placku. Na deser można zamówić strudel albo mus z kasztanów jadalnych. Wszystko oczywiście koniecznie trzeba popić pysznym, węgierskim winem, np. czerwonym Bikaver.
Inną potrawą typową dla kuchni węgierskiej, którą zwykle kupuje się w małych budkach, jest langosz. To rodzaj placka drożdżowego, zbliżonego do polskich pączków, ale w wersji wytrawnej. Płaski placek wysmażony w oleju jest dość kaloryczny, do tego dochodzą takie dodatki jak ser żółty czy wyrazisty sos czosnkowy. Mimo potężnej dawki kalorii warto spróbować langosza!
>>> Ostra węgierska zupa gulaszowa: przepis