Fit Rafaello ze słoika - prosty patent na zdrowy deser kokosowy

Fit Rafaello
Autor: Shutteratock Fit Rafaello to pyszny krem kokosowy
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Smak Rafaello cię zniewala, ale liczysz kalorie, albo po prostu wolisz zdrowe jedzenie od przetworzonego? Przygotuj fit Rafaello ze słoiczka - pyszny krem kokosowy na bazie kaszy jaglanej. Smakuje znakomicie, dostarcza wielu składników odżywczych i niewiele kalorii.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanki mleka kokosowego z kartonu
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego z puszki
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2+2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub siekanych migdałów
  • 1 łyżka ksylitolu (lub innego zamiennika cukru - w odpowiednich proporcjach)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2-3 krople esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4-6 herbatników (można pominąć)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną przelać najpierw zimną woda na sicie, a następnie zalać wrzątkiem i pozostawić ja na 10 sekund, po tym czasie odcedzić. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
  • Tak przygotowana kaszę zalać mlekiem kokosowym z kartonu, dodać esencję waniliowa i ugotować do miękkości. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut.
  • Gdy kasza wchłonie cale mleko i zrobi się bardzo miękka zdjąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej.
  • Do wystudzonej kaszy dodać mleko kokosowe z puszki (Uwaga! przed otwarciem należy je bardzo dokładnie wymieszać, aby rozwarstwione składniki połączyły się).
  • Do kaszy z mlekiem dodać również słodzik, 2 łyżki wiórków kokosowych, tłuszcz oraz sok z cytryny. Całość zblendować na krem.
  • Do słoiczków lub pucharków włożyć pokruszone herbatniki, na nie wyłożyć warstwę kremu, następnie warstwę wiórków kokosowych wymieszanych z płatkami migdałowymi.
  • Na wierzch ponownie warstwa kremu. Udekorować wedle uznania - wiórkami lub płatkami kokosa, migdałami lub zielonymi listkami mięty lub melisy.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej