Fit Rafaello ze słoika - prosty patent na zdrowy deser kokosowy
2022-06-22
łatwy
30 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Smak Rafaello cię zniewala, ale liczysz kalorie, albo po prostu wolisz zdrowe jedzenie od przetworzonego? Przygotuj fit Rafaello ze słoiczka - pyszny krem kokosowy na bazie kaszy jaglanej. Smakuje znakomicie, dostarcza wielu składników odżywczych i niewiele kalorii.
SKŁADNIKI
- 1 szklanki mleka kokosowego z kartonu
- 0,5 szklanki mleka kokosowego z puszki
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 2+2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków migdałowych lub siekanych migdałów
- 1 łyżka ksylitolu (lub innego zamiennika cukru - w odpowiednich proporcjach)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2-3 krople esencji waniliowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4-6 herbatników (można pominąć)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną przelać najpierw zimną woda na sicie, a następnie zalać wrzątkiem i pozostawić ja na 10 sekund, po tym czasie odcedzić. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
- Tak przygotowana kaszę zalać mlekiem kokosowym z kartonu, dodać esencję waniliowa i ugotować do miękkości. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut.
- Gdy kasza wchłonie cale mleko i zrobi się bardzo miękka zdjąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej.
- Do wystudzonej kaszy dodać mleko kokosowe z puszki (Uwaga! przed otwarciem należy je bardzo dokładnie wymieszać, aby rozwarstwione składniki połączyły się).
- Do kaszy z mlekiem dodać również słodzik, 2 łyżki wiórków kokosowych, tłuszcz oraz sok z cytryny. Całość zblendować na krem.
- Do słoiczków lub pucharków włożyć pokruszone herbatniki, na nie wyłożyć warstwę kremu, następnie warstwę wiórków kokosowych wymieszanych z płatkami migdałowymi.
- Na wierzch ponownie warstwa kremu. Udekorować wedle uznania - wiórkami lub płatkami kokosa, migdałami lub zielonymi listkami mięty lub melisy.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz