Mazurek pomarańczowy - sprawdzony przepis na lekkie ciasto wielkanocne
2021-03-29
średni
90 min
4
Wielkanocne mazurki mają to do siebie, że są raczej ciężkostrawne z powodu czekolady, lukru i bakalii. A czy można robić mazurki z użyciem świeżych owoców, których kaloryczność jest niższa od owoców suszonych, używanych do wielkanocnych wypieków? Oczywiście. Podajemy przepis na mazurek z pomarańczy.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 4 pomarańcze
- 30 dkg cukru
- 10 dkg płatków migdałowych
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki,
- 15 dkg masła (lub innego tłuszczu),
- 15 cukru pudru,
- 2 żółtek
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze dobrze myjemy i każdą nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy do miękkości.
- Owoce wyjmujemy je z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
- Całkowicie ostudzone pomarańcze kroimy ostrym nożem w poprzeczne plastry, usuwając ewentualne pestki. Przy tej czynności staramy się zachować wyciekający z owoców sok.
- Na patelnię lub do rondla wlewamy odrobinę wody i wsypujemy 30 dkg cukru. Gdy się rozpuści dodajemy do syropu sok z pomarańczy i pokrojone owoce.
- Smak i zapach pomarańczy można podkreślić dodając kilka goździków i cynamon (w lasce lub mielony). Przyprawy dodajemy po trochu, kontrolując ich wpływ na smak syropu. Całość chwilę smażymy, nie za długo, bo pomarańcze się całkiem rozpadną.
- Zagniatamy w misce kruche ciasto. Jeżeli będzie wydawało się za twarde, można dodać do niego trochę gęstej śmietany.
- Rozwałkowujemy ciasto na pożądany kształt (prostokąta lub okrągły) i przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Placek powinien mieć 1-1,5 cm grubości.
- Warto nieco unieść brzegi ciasta. Nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 st. Pieczemy do momentu, gdy ciasto lekko się zarumieni. Nie wyłączamy piekarnika, ale zmniejszamy trochę jego temperaturę.
- Na podpieczone ciasto wykładamy usmażone pomarańcze. Jeżeli nie używaliśmy wcześniej przypraw, teraz warto je posypać odrobiną cynamonu.
- Na wierzchu grubo posypujemy posiekanymi migdałami. Całość wstawiamy do piekarnika jeszcze na kilka minut do obsuszenia.