Mazurek pomarańczowy - sprawdzony przepis na lekkie ciasto wielkanocne

2021-03-29
Mazurek pomarańczowy
Autor: Shutterstock Mazurek pomarańczowy składa się z trzech warstw: kruchego ciasta, warstwy pomarańczy i warstwy migdałów.
średni
90 min
4

Wielkanocne mazurki mają to do siebie, że są raczej ciężkostrawne z powodu czekolady, lukru i bakalii. A czy można robić mazurki z użyciem świeżych owoców, których kaloryczność jest niższa od owoców suszonych, używanych do wielkanocnych wypieków? Oczywiście. Podajemy przepis na mazurek z pomarańczy.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze dobrze myjemy i każdą nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy do miękkości.
  • Owoce wyjmujemy je z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Całkowicie ostudzone pomarańcze kroimy ostrym nożem w poprzeczne plastry, usuwając ewentualne pestki. Przy tej czynności staramy się zachować wyciekający z owoców sok.
  • Na patelnię lub do rondla wlewamy odrobinę wody i wsypujemy 30 dkg cukru. Gdy się rozpuści dodajemy do syropu sok z pomarańczy i pokrojone owoce.
  • Smak i zapach pomarańczy można podkreślić dodając kilka goździków i cynamon (w lasce lub mielony). Przyprawy dodajemy po trochu, kontrolując ich wpływ na smak syropu. Całość chwilę smażymy, nie za długo, bo pomarańcze się całkiem rozpadną.
  • Zagniatamy w misce kruche ciasto. Jeżeli będzie wydawało się za twarde, można dodać do niego trochę gęstej śmietany.
  • Rozwałkowujemy ciasto na pożądany kształt (prostokąta lub okrągły) i przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Placek powinien mieć 1-1,5 cm grubości.
  • Warto nieco unieść brzegi ciasta. Nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 st. Pieczemy do momentu, gdy ciasto lekko się zarumieni. Nie wyłączamy piekarnika, ale zmniejszamy trochę jego temperaturę.
  • Na podpieczone ciasto wykładamy usmażone pomarańcze. Jeżeli nie używaliśmy wcześniej przypraw, teraz warto je posypać odrobiną cynamonu.
  • Na wierzchu grubo posypujemy posiekanymi migdałami. Całość wstawiamy do piekarnika jeszcze na kilka minut do obsuszenia.