Mazurek kajmakowo-czekoladowy. Wielkanocne ciasto „last minute”

mazurek kajmakowo-czekoladowy
Autor: Shutterstock Wielkanocny mazurek kajmakowo-czekoladowy to rozkoszne świąteczne ciasto.
łatwy
45 min
12

Wielkanocny mazurek z pyszną i w sam raz słodką masą kajmakową z czekoladą to propozycja na świąteczny deser, który zawróci w każdym kubku smakowym. Przepis na ten słodki wypiek jest prosty, więc nie trzeba się martwić na zapas, że coś pójdzie nie tak, jak powinno. Zobaczcie, jak zrobić obłędny mazurek kajmakowo-czekoladowy.

Jak zrobić mazurek kajmakowo-czekoladowy?

Przygotowanie wielkanocnego deseru rozpoczyna się od zrobienia kruchego ciasta. Po godzinie spędzonej w lodówce ciasto trzeba rozwałkować i przełożyć do formy. Powinno pokrywać całe dno i lekko zachodzić na boki. Kiedy upieczony kruchy spód stygnie, robi się masę z kajmaku i gorzkiej czekolady. Składniki należy przełożyć do rondelka, podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z kajmakiem w jedną pyszną całość. Masę przekłada się na kruche ciasto i dekoruje suszonymi i kandyzowanymi owocami, czekoladowymi jajkami oraz orzechami. Tak przygotowany mazurek należy jeszcze wstawić do lodówki na godzinę.

Przepis na mazurek kajmakowo-czekoladowy

  • To łatwy przepis na wielkanocne ciasto, które zachwyci wyglądem i smakiem.
  • Przygotowanie mazurka według tego przepisu nie jest czasochłonne. To szybki przepis na ciasto na Wielkanoc, które można zrobić nawet w ostatniej chwili.
  • Lista składników obejmuje siedem prostych i niedrogich produktów. Są łatwo dostępne, a przed świętami wielkanocnymi można je kupić w promocyjnych cenach.
  • Kruche ciasto można wzbogacić, dodając dwie łyżki kakao lub cukier z prawdziwą wanilią.
  • Do mazurka można użyć gotowej masy kajmakowej z puszki. Ciasto będzie smakować jeszcze lepiej, jeżeli kajmak przygotuje się własnoręcznie.
  • Mazurek można upiec w każdej formie – prostokątnej, kwadratowej lub tortownicy.
  • Gotowy mazurek dekoruje się tak, jak podpowiada wyobraźnia. Do ozdobienia warto użyć suszonych i kandyzowanych owoców, orzechów czy czekoladowych jajek.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

  • masa czekoladowa:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka

  • dekoracja:
  • suszone i kandyzowane owoce
  • płatki migdałowe
  • orzechy
  • czekoladowe jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Wsypać mąkę i kakao. Energicznie zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokątny placek. Wyłożyć nim formę o wymiarach około 20 cm x 30 cm, tak aby nieco zachodziło na boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Masę kajmakową przełożyć do rondelka i dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Wlać mleko. Podgrzewać i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami w jedną gładką masę.
  • Masę przełożyć na upieczony kruchy spód. Udekorować suszonymi owocami i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej