Mazurek kajmakowo-czekoladowy. Wielkanocne ciasto „last minute”
Wielkanocny mazurek z pyszną i w sam raz słodką masą kajmakową z czekoladą to propozycja na świąteczny deser, który zawróci w każdym kubku smakowym. Przepis na ten słodki wypiek jest prosty, więc nie trzeba się martwić na zapas, że coś pójdzie nie tak, jak powinno. Zobaczcie, jak zrobić obłędny mazurek kajmakowo-czekoladowy.
Jak zrobić mazurek kajmakowo-czekoladowy?
Przygotowanie wielkanocnego deseru rozpoczyna się od zrobienia kruchego ciasta. Po godzinie spędzonej w lodówce ciasto trzeba rozwałkować i przełożyć do formy. Powinno pokrywać całe dno i lekko zachodzić na boki. Kiedy upieczony kruchy spód stygnie, robi się masę z kajmaku i gorzkiej czekolady. Składniki należy przełożyć do rondelka, podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z kajmakiem w jedną pyszną całość. Masę przekłada się na kruche ciasto i dekoruje suszonymi i kandyzowanymi owocami, czekoladowymi jajkami oraz orzechami. Tak przygotowany mazurek należy jeszcze wstawić do lodówki na godzinę.
Przepis na mazurek kajmakowo-czekoladowy
- To łatwy przepis na wielkanocne ciasto, które zachwyci wyglądem i smakiem.
- Przygotowanie mazurka według tego przepisu nie jest czasochłonne. To szybki przepis na ciasto na Wielkanoc, które można zrobić nawet w ostatniej chwili.
- Lista składników obejmuje siedem prostych i niedrogich produktów. Są łatwo dostępne, a przed świętami wielkanocnymi można je kupić w promocyjnych cenach.
- Kruche ciasto można wzbogacić, dodając dwie łyżki kakao lub cukier z prawdziwą wanilią.
- Do mazurka można użyć gotowej masy kajmakowej z puszki. Ciasto będzie smakować jeszcze lepiej, jeżeli kajmak przygotuje się własnoręcznie.
- Mazurek można upiec w każdej formie – prostokątnej, kwadratowej lub tortownicy.
- Gotowy mazurek dekoruje się tak, jak podpowiada wyobraźnia. Do ozdobienia warto użyć suszonych i kandyzowanych owoców, orzechów czy czekoladowych jajek.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 250 g mąki
- 160 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
masa czekoladowa:- 1 puszka masy kajmakowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka
dekoracja:- suszone i kandyzowane owoce
- płatki migdałowe
- orzechy
- czekoladowe jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Wsypać mąkę i kakao. Energicznie zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokątny placek. Wyłożyć nim formę o wymiarach około 20 cm x 30 cm, tak aby nieco zachodziło na boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Masę kajmakową przełożyć do rondelka i dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Wlać mleko. Podgrzewać i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami w jedną gładką masę.
- Masę przełożyć na upieczony kruchy spód. Udekorować suszonymi owocami i wstawić do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem pokroić na porcje.