Efektowna babka papieska oczaruje smakiem. Prosty przepis bez drożdży i wyrastania

babka papieska
Autor: Shutterstock Efektowna babka papieska oczaruje smakiem. Prosty przepis bez drożdży i wyrastania
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Babka to tradycyjne ciasto, które powinno pojawić się na wielkanocnym stole. W tym roku warto upiec pyszną babkę papieską. To domowe ciasto smakuje rewelacyjnie, jest idealnie wilgotne i w sam raz słodkie, a do tego prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przygotowanie babki papieskiej na Wielkanoc nie jest trudne. Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na doskonałą babkę papieską.

Z czego zrobić babkę papieską?

Do upieczenia rozpływającej się w ustach domowej babki papieskiej potrzebne są proste produkty. Są łatwo dostępne, a w okresie przedświątecznym można je kupić w atrakcyjnych cenach. Na liście składników nie ma drożdży. Babkę piecze się bez dodatku tego składnika, co znacznie przyspiesza przygotowanie tego smakowitego wielkanocnego ciasta.

Aby upiec pyszną i słodką babkę papieską, potrzebne są takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • masło
  • cukier i cukier z prawdziwą wanilią
  • mleko
  • jajka
  • kakao
  • rum
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić babkę papieską?

Przepis na babkę papieską nie jest trudny. Wbrew pozorom upieczenie doskonałego ciasta na Święta Wielkanocne jest łatwe i nie zajmuje tak dużo czasu. Składniki należy połączyć w odpowiedniej kolejności, a następnie przelać do formy na babkę z kominem i upiec w piekarniku. Dzięki temu, że ciasto nie wymaga wyrabiania, ani czasu na wyrośnięcie, babkę papieską robi się ekspresowo.

Jak więc upiec papieską babkę na Wielkanoc? Z tym łatwym i sprawdzonym przepisem świąteczne ciasto uda się za pierwszym razem i zachwyci wyglądem oraz smakiem.

  • 1. krok – utarcie masła z oboma cukrami i żółtkami, a następnie zmiksowanie ich z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem
  • 2. krok – ubicie białek na sztywno i połączenie ich z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – podzielenie ciasta na dwie części, wymieszanie jednej z nich z kakao
  • 4. krok – przełożenie do formy na babkę jasnego ciasta, a następnie ciemnego
  • 5. krok – upieczenie babki papieskiej w piekarniku

Jak podawać babkę papieską?

Wyśmienita babka papieska to propozycja na wielkanocny deser. Upieczone ciasto można dodatkowo skropić polewą z ciemnej czekolady czy oprószyć cukrem pudrem. Tak podana babka zachwyci każdego już samym wyglądem, a po chwili oczaruje pysznym smakiem. Dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i w tym roku zaskoczyć rodzinę obłędną babką papieską.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 90 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • Dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąką z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na jasny puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku.
  • Stopniowo wsypywać składniki suche na przemian z mlekiem. Miksować do połączenia składników.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Ciasto podzielić na 2 części, z czego jedna z nich powinna być o 1/3 mniejsza. Do mniejszej części wsypać kakao i wlać rum. Wymieszać.
  • Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć większą jasną część ciasta, a następnie mniejszą ciemną.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser z okazji Świąt Wielkanocnych.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szulc-Górska
więcej