Efektowna babka papieska oczaruje smakiem. Prosty przepis bez drożdży i wyrastania
Dieta wegetariańska
Babka to tradycyjne ciasto, które powinno pojawić się na wielkanocnym stole. W tym roku warto upiec pyszną babkę papieską. To domowe ciasto smakuje rewelacyjnie, jest idealnie wilgotne i w sam raz słodkie, a do tego prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przygotowanie babki papieskiej na Wielkanoc nie jest trudne. Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na doskonałą babkę papieską.
Z czego zrobić babkę papieską?
Do upieczenia rozpływającej się w ustach domowej babki papieskiej potrzebne są proste produkty. Są łatwo dostępne, a w okresie przedświątecznym można je kupić w atrakcyjnych cenach. Na liście składników nie ma drożdży. Babkę piecze się bez dodatku tego składnika, co znacznie przyspiesza przygotowanie tego smakowitego wielkanocnego ciasta.
Aby upiec pyszną i słodką babkę papieską, potrzebne są takie produkty jak:
- mąka pszenna
- masło
- cukier i cukier z prawdziwą wanilią
- mleko
- jajka
- kakao
- rum
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić babkę papieską?
Przepis na babkę papieską nie jest trudny. Wbrew pozorom upieczenie doskonałego ciasta na Święta Wielkanocne jest łatwe i nie zajmuje tak dużo czasu. Składniki należy połączyć w odpowiedniej kolejności, a następnie przelać do formy na babkę z kominem i upiec w piekarniku. Dzięki temu, że ciasto nie wymaga wyrabiania, ani czasu na wyrośnięcie, babkę papieską robi się ekspresowo.
Jak więc upiec papieską babkę na Wielkanoc? Z tym łatwym i sprawdzonym przepisem świąteczne ciasto uda się za pierwszym razem i zachwyci wyglądem oraz smakiem.
- 1. krok – utarcie masła z oboma cukrami i żółtkami, a następnie zmiksowanie ich z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem
- 2. krok – ubicie białek na sztywno i połączenie ich z pozostałymi składnikami
- 3. krok – podzielenie ciasta na dwie części, wymieszanie jednej z nich z kakao
- 4. krok – przełożenie do formy na babkę jasnego ciasta, a następnie ciemnego
- 5. krok – upieczenie babki papieskiej w piekarniku
Jak podawać babkę papieską?
Wyśmienita babka papieska to propozycja na wielkanocny deser. Upieczone ciasto można dodatkowo skropić polewą z ciemnej czekolady czy oprószyć cukrem pudrem. Tak podana babka zachwyci każdego już samym wyglądem, a po chwili oczaruje pysznym smakiem. Dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i w tym roku zaskoczyć rodzinę obłędną babką papieską.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 90 ml mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąką z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na jasny puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku.
- Stopniowo wsypywać składniki suche na przemian z mlekiem. Miksować do połączenia składników.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Ciasto podzielić na 2 części, z czego jedna z nich powinna być o 1/3 mniejsza. Do mniejszej części wsypać kakao i wlać rum. Wymieszać.
- Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć większą jasną część ciasta, a następnie mniejszą ciemną.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser z okazji Świąt Wielkanocnych.