Dwukolorowe ciasto z kaszy manny. Pyszny deser do zrobienia w 10 minut

dwukolorowe ciasto z kaszy manny
Autor: Shutterstock Dwukolorowe ciasto z kaszy manny jest łatwe, szybkie i nieziemsko pyszne.
łatwy
50 min
12

Dieta wegetariańska

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny to pomysł na doskonały słodki wypiek. Robi się je błyskawicznie, a wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok. Dodatkową zaletą tego obłędnego dwukolorowego ciasta jest to, że pasuje na każdą okazję i smakuje wszystkim. Oto łatwy przepis na dwukolorowe ciasto z kaszy manny.

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny – składniki

Na liście produktów potrzebnych do upieczenia tego pysznego ciasta w dwóch kolorach wykorzystuje się niedrogie i łatwo dostępne składniki. Ciasto robi się z kaszy manny, mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, jogurtu naturalnego, oleju i kakao. Tylko te produkty wystarczą, aby przygotować dwukolorowe ciasto, które oczaruje smakiem.

Jak się robi ciasto z kaszy manny?

Przepis na dwukolorowe ciasto z kaszy manny jest łatwy. Nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Najpierw należy wymieszać kaszę mannę z cukrem i zalać jogurtem. Po wymieszaniu miskę ze składnikami należy odstawić na 10 minut. Po tym czasie wlewa się olej i wsypuje mąkę pszenną. Po wymieszaniu ciasto należy podzielić na dwie części. Do pierwszej dodaje się kakao, a do drugiej nieco mąki. Ciasto nakłada się do formy na przemian – raz masę ciemną, a raz jasną. Dzięki temu zabiegowi ciasto zyska niepowtarzalny wygląd. Piecze się je w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.

Jak podawać ciasto z kaszy manny?

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny to prosty przepis na super deser. Ten słodki wypiek jest uniwersalny i sprawdzi się zawsze. Ciasto prezentuje się wyjątkowo apetycznie i rewelacyjnie smakuje. Do porcji ciasta w dwóch kolorach z kaszy manny można dodatkowo podać domowe lody lub udekorować je polewą czekoladową. Sprawdzą się też sezonowe owoce. Dwukolorowe ciasto pysznie smakuje także z domową bitą śmietaną.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę mannę przesypać do miski. Wsypać cukier i wlać jogurt. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Wlać olej i wsypać mąkę. Wymieszać.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wyspać kakao i wymieszać. Do drugiej wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać na przemiennie ciasto ciemne i ciasto jasne.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel - kakao
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej