Ciasto czekoladowe z cukinii. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa

ciasto czekoladowe z cukinii
Autor: Shutterstock Ciasto czekoladowe z cukinii jest proste i zachwyca smakiem.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

Czy można upiec ciasto z cukinii? Oczywiście, że można, a ten przepis jest tego najlepszym przykładem. Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z cukinii jest łatwe do zrobienia w domu. Każdy kto go spróbuje, będzie pod wrażeniem jego obłędnego smaku. Zobaczcie, jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinii.

Ciasto czekoladowe z cukinii – składniki

Aby upiec doskonałe ciasto z cukinii, nie potrzeba wyszukanych składników. To produkty, które są w sklepach przez cały rok i można je kupić w prawie każdym sklepie i na bazarze. Na liście składników znalazła się więc mąka pszenna, cukier, masło, jajka i proszek do pieczenia. Przyjemnego koloru nadaje kakao, a smak ciasta podkręca cynamon. Zwieńczeniem ciasta jest domowa polewa czekoladowa.

Jak przygotować cukinię do ciasta?

W tym przepisie wykorzystuje się cukinię startą na tarce. Jednak zanim do tego dojdzie, należy ją odpowiednio przygotować. Młoda cukinia nie wymaga obierania ze skórki. Ze starszej i przeleżanej warto ją usunąć. Cukinię należy przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Następnie ściera się ją na tartce na dużych oczkach, przekłada na drobne sitko i odstawia na 10 minut. Po tym czasie cukinię należy dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ciasta.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinii?

Przepis na to pyszne domowe ciasto z cukinii nie jest skomplikowany. Ciasto robi się w kilku prostych krokach, a resztę pracy wykona piekarnik. Przepis został podzielony na kilka kroków, które nikomu nie sprawią trudności.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – utracie jajek z cukrem i połączenie ich ze składnikami suchymi oraz roztopionym masłem
  • 3. krok – dodanie startej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie
  • 5. krok – przygotowanie polewy czekoladowej i udekorowanie ciasta

Kiedy podawać ciasto czekoladowe z cukinii?

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinii zawsze dobrze jest mieć pod ręką, ponieważ jest uniwersalne i pasuje na wiele różnych okazji. Sprawdzi się jako deser po rodzinnym obiedzie. Można upiec je na spotkanie z przyjaciółmi lub zaserwować jako coś słodkiego na imprezie. Ciasto czekoladowe zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole i podczas imprezy urodzinowej.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 szklanki startej i odciśniętej cukinii
  • 1 szklanka cukru
  • 170 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać suche składniki – mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo wsypywać suche składniki i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia składników.
    Dodać cukinię i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około godziny. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia.
  • Ciasto udekorować polewą i odstawić, aby zastygła.
  • Pokroić na porcje i podawać na deser.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
więcej